Банкеръ Daily

Свят

Стево Пендаровски се среща с Еманюел Макрон

Еманюел Макрон и Стево Пендаровски

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски ще се срещна днес в Елисейския дворец с френския държавен глава Еманюел Макрон в рамките на Парижкия форум на мира, съобщават македонските издания.

Пендаровски присъства по покана на Макрон заедно с други държавни глави на Форума, на който ще бъдат обсъждани глобалните предизвикателства. Пендаровски ще използва участието си във Форума, за да научи от първа ръка каква е перспективата за Македония, когато става въпрос за начало на преговори с ЕС и конкретно какво ще означава за Скопие новата методология, която иска Франция за страните на Западните Балкани.

Според досегашните информации посланието на македонския до френския президент ще бъде, че Македония няма алнтернатива на европейските интеграции, тоест че не е приемливо нищо друго като предложение освен членство в ЕС, посочва сайтът Фактор.

Това е първата среща на македонски политик с Макрон на най-високо равнище след неуспеха миналия месец на Европейския съвет да се постигне договор за начало на преговори за членство със страната поради съпротивата тъкмо на френския президент. Макар срещата да се смята за изключително важна, Пендаровски не очаква, че Макрон много бързо ще размисли за позицията си. "Нека сме наясно, ние сме малка страна с добри аргументи, които ще му бъдат представени на тази среща. Нека обаче да нямаме прекалено големи очаквания, защото никой не може да разубеди френския президент", каза Пендаровски за очакванията си от срещата в Париж.

Facebook logo
Бъдете с нас и във