Банкеръ Daily

Свят

Статия на "Ню Йорк таймс" довела до заплахи за руски дипломати

Талибани в Афганистан

Лъжливите публикации за Русия и Афганистан вече доведоха до заплахи за наши дипломати, обяви снощи в "Туитър" руското посолство в САЩ, предаде ТАСС.

"Безпочвените и анонимни обвинения на "Ню Йорк таймс" по адрес на Москва като организатор на убийства на американски войници в Афганистан вече доведоха до преки заплахи за живота към служители в посолствата на Русия във Вашингтон и Лондон", заявява руската дипломатическа мисия във Вашингтон. 

Реакцията на посолството е по повод статия на "Ню Йорк таймс". Според изданието американското разузнаване е установило, че подразделение на руското военно разузнаване, свързано с покушения в Европа, е предлагало на свързани с талибаните бунтовници в Афганистан премии, за да убиват войници от САЩ и международната коалиция.

Вестникът се позовава на официални източници, според които още преди няколко месеца САЩ са установили, че бойна част на руското военно разузнаване, свързана с покушения в Европа, е предлагала през миналата година възнаграждения за успешни атаки в Афганистан. Смята се, че войнствени ислямисти или свързани с тях въоръжени криминални групи са получили пари от руснаците.

Според нюйоркския вестник президентът Доналд Тръмп бил уведомен за това разкритие, но администрацията още не е разпоредила ответни стъпки към Русия по случая.

Белият дом, ЦРУ и Службата на директора на Националното разузнаване, отклониха искането за коментар на публикацията, посочи Ройтерс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във