Банкеръ Daily

Свят

Старт на „Берлинале“ със Самуел Финци и Джеръми Айрънс

След броени минути, в 20.30 часа българско време, се открива 70-ото издание на Международния филмов фестивал „Берлинале“. От днес до 1 март ще бъдат показани близо 340 филма, като от тях 18 участват в конкурсната програма и ще се състезават за „Златната мечка“.

Седемдесетото издание на фестивала ще се „дирижира“ от изпълнителния директор на фестивала - Мариет Рисенбeек и художествения директор Карло Чатриан.

Те привлякоха за водещ многократно награждавания филмов и театрален актьор Самуел Финци, който ще модерира както откриването тази вечер, така и тържествената церемония по награждаването на 29 февруари 2020-а.

„Много сме радостни, че Самуел Финци ще бъде водещ на 70-ото издание на „Берлинале“. Неговото красноречие и невероятен талант да импровизира ще гарантират многообещаващо начало на фестивала“, обявиха Рисенбеек и Чатриан.

Самуел Финци е един от най-търсените филмови и театрални актьори в Германия и Австрия и е носител на множество награди. През 2015 г. той бе обявен за актьор на годината в немскоговорящите страни, като получи отличието за играта си в „Очакване на Годо“, спектакъл на Берлинския „Дойчес театър“. В момента играе на театралните сцени във Виена, Берлин и Хановър.

От своя страна Финци коментира, че за него е голяма чест да участва в един от най-важните международни филмови фестивали в света и то на 70-ия му рожден ден.

Кръглата годишнина ще се запомни и с едно нововъведение - председателят на журито британският актьор Джеръми Айрънс ще направи специално изявление, с което ще се обяви срещу насилието спрямо жените и за правото на сексуално самоопределение.

С това той иска да отговори на немалко критични гласове, които припомнят както обявяването му срещу гей браковете, така и негови изявления в миналото (пред RadioTimes през 2011 г.). Тогава по повод политическата коректност Джеръми Айрънс даде следния пример: „Ако една жена си е на мястото, тя може да се справи със ситуация, в която някой мъж я хване за задните части“.

С вечерното си изявление Джеръми Айрънс би искал медийният интерес към „Берлинале“ отново да се фокусира върху конкурсната програма и качествените филми, а не върху неговата личност.

След изявлението му ще бъде показан филмът „My Salinger Year“ („Моята година със Селинджър“). В него канадският режисьор Филип Фалардо разказва за литературния свят в Ню Йорк през 90-е години на миналия век и за мястото на Джеръм Селинджър и неговата млада асистентка в него. Филмът не е включен в конкурсната програма. Освен състезателната част традиционно ще има и още няколко филмови програми „Панорама“, „Форум“, „Перспективи на немското кино“ , „Поколение“, „Изгряващи звезди“ - която е специална програма на European Film Promotion и в нея внимание ще бъде отделено на българската актриса Мартина Апостолова.

С нетърпение се очакват филмите „Ако това е любов“ на френския режисьор Патрик Шиа, „Надежда“ – норвежко-шведска продукция на Мария Содал, „Черно мляко“ на Борхугин Уйенма – копродукция на Германия и Монголия.

От 18-те филма в конкурсната програма шестнадесет ще имат своята световна премиера.

А състезаващите се филми са: „ДАУ. Наташа“ (Германия/ Великобритания/ Украйна / Русия) на Иля Хржановски и Екатерина Ертел, „Жената, която бяга“ (Корея) на Хон Сан Су,

„Берлин, Александерплац“ (Германия/ Холандия) на Бурхан Курбани, „Да изтриеш историята“ (Франция/Германия) на Гюстав Керверн и Беноа Делепин, „Беглецът“ (Аржентина/ Мексико) на Наталия Мета, „Лоши приказки“ (Италия, Швейцария) на „Лоши приказки“ на италианските близнаци Дамяно и Фабио Д'Иноченцо, „Първата крава“ (САЩ) на Кели Райхард,  „Облъчен“ (Франция/ Камбоджа) на Рити Пан, документалните „Солта на сълзите“ (Франция, Швейцария) на Филип Гарел, „Никога рядко, винаги – често“ (САЩ) на Елиза Хитман, „Дни“ (Тайван) на Цай Минлян, „Неизбрани пътища“ (Великобритания) на Сали Потър, „Моята малка сестра“ (Швейцария) на Стефани Шуа и Вероника Реймонд, „Няма зло“ (Германия, Чехия, Иран) на Мохамад Расулоф, „Сибир“ (Италия/ Германия/ Мексико) на Абел Ферара, „Всички мъртви“ (Бразилия/ Франция) на Каетано Готардо и Марко Дутра, „Нимфа“ (Германия/ Франция) на Кристиан Пецолд, „Изчезнал“ (Италия) на Джорджио Дирити.

Facebook logo
Бъдете с нас и във