Банкеръ Daily

Свят

"Станът на Жакар" прави технологична революция в текстилната индустрия

Тъй като не патентова машината, Жозеф Жакард получава доживотна пенсия от френското правителство

На днешния ден можем да си спомним за Жозеф Мари Жакар (Joseph Marie Jacquard, фамилията се произнася Жакар) - френски тъкач и търговец, и изобретател, дал силен тласък на технологичната революция в текстилната промишленост. Той е роден на 7 юли 1752 г. в град Лион - европейската столица на копринената индустрия. 

В началото Жакард е просто тъкач на коприна и търговец, но решава да направи машина, с която да произвежда по-бързо и по-качествено платове. Идеята за тъкачен стан, така наречения "стан на Жакар", се ражда още през 1790 г., но първата му машина е готова едва през 1801 година. Тогава той за първи път я демонстрира пред публика. Няколко години по-късно, вече усъвършенстван, той представя тъкачен стан, който може да се програмира, за да се постигнат различни шарки.

Тъй като не патентова машината, Жозеф Жакард получава доживотна пенсия от френското правителство и редица други награди, но същевременно печели и доста врагове в текстилната промишленост. Тъкачите на коприна в Лион, например, изгарят почти всичките му машини и нападат лично Жакард за това, че се опитва да ги лиши от прехрана.

Според легендата, работниците блокирали тъкачните станове с дървените си обувки, наречени "сабо", откъдето идва и думата "саботаж". За първи път за саботаж започва да се говори през XIX  век, по време на Индустриалната революция.

Във Франция започват да стават множество аварии на новите механични станове, които изместват ръчното тъкане. Тъй като механичните станове произвеждат много повече продукция, с по-малко хора, често недоволните работници хвърляли своите груби дървени обувки - сабо (на френски език - sabots), в движещите детайли и така увреждали машините.

По-късно обаче предимствата на тъкачния стан на Жакард са оценени, и през 1812 г. във Франция вече работят около 11 000 машини.

Днес "жакард" се нарича текстилът, изтъкан на механичния стан, изобретен от Жозеф Мари Жакард на 19 април 1805 година. Жакардовите платове се характеризират с преплитащи се цветни нишки, образуващи повтарящи се орнаменти. Използват се естествени природни влакна (коприна, вълна, памук) или изкуствени (полиестер), например сатениран жакард за вратовръзки, дамаски, покривки и други.

Facebook logo
Бъдете с нас и във