Банкеръ Daily

Свят

"Стандард енд Пуърс" понижи икономическата перспектива на Турция

Международната рейтингова агенция "Стандарт енд Пуърс глоубъл рейтингс" промени на отрицателна перспетивата на държавната кредитна оценка на Турция на 10 декември. Основанията за редукцията са наблюдаваната напоследък изключителна слабост на турската лира и растящата инфлация, които, според експертите, са сериозни рискове за "силно задлъжнялата към задгранични кредитори" икономика на страната. 

Лирата е загубила 30% от пазарната си оценка към щатския долар от края на октомври в условията на двуцифрена инфлация, която "Стандард енд Пуърс" описва като "висока и нарастваща". Намаленията на лихвите и значителната обезценка на националната валута ще повишат инфлационния натиск до края на годината и ще раздуят дефицита. Експерти на кредитната агенция прогнозират 30% годишна инфлация в южната ни съседка в началото на 2022-а. 

Паричните власти на Турция интервенираха на валутните пазари за трети пореден път през този месец. Те обясниха намесата с "нездравословна" парична конюнктура в съзвучие с начина, по който турският президент Реджеп Ердоган описва случващите се турбуленции. 

Последната интервенция бе проведена на 10 декември и успя да върне лирата до малко под 14 за един щ. долар. Турската валута се е обезценила с 38% от края на септември когато централната банка започна да орязва лихвените проценти като реверанс към неортодоксалното убеждение на Ердоган, че по-високите лихви напомпват цените и затова трябва да се понижават. Междувременно, годишната инфлация през ноември се изкачи до най-високите за последните три години над 21 процента. А силно отрицателната реална доходност плаши сериозно инвеститорите.

Централната банка на Турция е понижила базовата лихва на страната с 400 базови пункта през тази година и тя вече е 15 процента. Турските парични стратези ще заседават на 16 декември за бъдещата посока на паричната политика и се очаква нова лихвена редукция до 14 процента.  

По оценка на експерти, валутните интервенции няма да доведат до значителен обрат на обменния курс на лирата към долара, защото поевтиняването на турската валута е в отговор на отрицателните равнища на реалните лихви.  

В официалното си изявление на 10 декември "Стандард енд Пуърс" посочва, че може да понижи рейтинга на Турция, ако икономическият микс на страната продължи да обезценява лирата и да влошава инфлационната перспектива, което увеличава риска за националния банков сектор и създава последващи потенциални затруднения за правителството да обслужва задълженията си.

В момента кредитната оценка на "Стандард енд Пуърс" за южната ни съседка е "В+". Тя е с четири степени под инвестиционната скала и е равна на рейтингите на Боливия и Оман. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във