Банкеръ Daily

Свят

Стачката на артистите в Парижката опера донесе 15 млн. евро загуби

Продължилата месец и половина стачка на артистите и техническия персонал от Парижката национална опера наложи промени в програмата на театъра, като бяха отмени 70 спектакъла, съобщава телевизия Бе Еф Ем Те Ве, цитирана от ТАСС. В резултат на това са изгубени приходи в размер на 15 млн. евро.

Стачният протест срещу пенсионната реформа във Франция бе най-продължителният за Парижката опера от 30 години насам.
Вчера артистите за пръв път решиха да не отменят спектакъла и зрителите имаха възможност да гледат операта "Хофманови приказки" от Жак Офенбах. Преди началото на спектакъла обаче синдикални активисти обявиха, че продължават борбата срещу спорния пенсионен законопроект.
От администрацията на операта са информирали чрез Туитър, че тази вечер ще се състои и обявеното в програмата представление на "Севилският бръснар".
Парижката опера и театър "Комеди франсез" са единствените културни учреждения във Франция, за чиито служители важи специален пенсионен режим, въведен още през 1698 г., при управлението на Людовик Четиринайсети. Според тези правила, артистите имат право след навършване на 40 години да не излизат повече на сцената и могат да получат пенсия в пълен размер, щом станат на 42, уточняват от ТАСС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във