Банкеръ Weekly

Свят

Сръбското правителство подаде оставка

Сръбското правителство прие предложение за разпускане на Скупщината и насрочване на предсрочни парламентарни избори, съобщи сръбската държавна телевизия РТС.

След днешното заседание на кабинета сръбският премиер Ивица Дачич и първият вицепремиер Александър Вучич се отправиха към президента Томислав Николич, за да му предадат лично предложението.

В документа, подписан от премиера Дачич, се казва, че правителството иска нови избори, за да се създадат "условия за изясняване на гражданите за бъдещата посока на държавната политика и осъществяването на възможно по-широка обществена подкрепа за ускорени реформи и модернизация на обществото".

В текста се посочва още, че правителството е постигнало важни резултати в много области от обществения живот. Изтъкнато е началото на преговори за присъединяване към ЕС и резултатите от диалога между Белград и Прищина. Посочва се също, че значителни резултати са постигнати в сферата на вътрешните реформи и борбата с престъпността и корупцията.

Кабинетът предлага да се произведат нови избори за народни представители и в съответствие с волята на народа да се избере ново правителство, се казва в предложението.

Президентът Николич има срок от 72 часа да насрочи изборите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във