Банкеръ Daily

Свят

Сръбско-руските връзки са се засилили с идването на Вучич на власт

Преди идването на власт на Сръбската прогресивна партия /СПП/ начело с президента Александър Вучич през 2012 г. двустранните връзки между Сърбия и Русия във военната област бяха на значително по-ниско равнище, пише в доклад на американското министерство на отбраната от май тази година, цитиран днес от Радио Свободна Европа и белградския вестник "Данас".

В доклада са анализирани отношенията на Русия със Сърбия, Косово, Босна и Херцеговина и Северна Македония.

След 2012 г. СПП предприе стъпки за засилване на военното сътрудничество с Русия, пише в доклада и се добавя, че в резултат на това сътрудничество през ноември 2013 г. е подписан договор за стратегическо сътрудничество, както и че единствено Сърбия от страните от Западните Балкани има подписани договори за сътрудничество в сферата на сигурността.

Подчертава се, че само Сърбия участва в съвместни военни учения с Русия, най-малко два пъти годишно от 2014 г., както и че гледа благосклонно на помощта за доставка на военно оборудване.

За да се противопостави на международната изолация, последвала след анексията на Крим през 2014 г., Русия започна да проявява по-голям интерес към развитието на военното сътрудничество със Сърбия. По-късно същата година се състоя първото съвместно военно учение "Срем 2014", в което участваха над 400 /представители/ на военновъздушните сили, а след това сръбската армия участва за първи път в танково учение в Международните военни игри в Русия. Участието й продължи и през следващите години, пише в доклада.

Изтъква се и че честването на Деня на сръбската армия и военния парад през 2014 г. бяха изтеглени по-рано, за да може на тях да присъства руският президент Владимир Путин, както и че темпото на съвместните военни учения е засилено след 2014 г.

Припомнят се в подробности руските военни дарения за Сърбия и се отбелязва, че от 2012 г. само Сърбия сред страните от Западните Балкани си е доставяла руско оръжие и екипировка.

Само Сърбия от наблюдаваните страни е имала сътрудничество с Русия в сферата на разузнаването, се отбелязва още в доклада.

"Открити източници свързаха посещението на Николай Патрушев, секретар на руския Съвет за сигурност, през октомври 2016 г. с това, че двама руски агенти разузнавачи, заподозрени за участие в опита за държавен преврат в Черна гора, са депортирани от Сърбия. Директорът на руското външно разузнаване Сергей Наришкин и президентът на Сърбия Александър Вучич договориха на среща на 17 април 2018 г. продължение на това сътрудничество и действия в секторите на сигурността и разузнавателните служби", пише в доклада на американското министерство на отбраната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във