Банкеръ Daily

Свят

Сръбските дипломати се завръщат в Скопие

Сръбските дипломати започват да се завръщат в посолството на Белград в Скопие след урегулирането на дипломатическата криза между двете страни.

Днес персоналът на сръбското посолство се връща в македонската столица, а посланик Душанка Дивяк Томич ще се завърне в Скопие на 31 август. Очаква се тя да проведе среща с македонския премиер Зоран Заев на 1 септември.

Сръбският вицепремиер и министър на външните работи Ивица Дачич и неговият македонски колега Никола Димитров ще се срещнат в петък в Ниш, за да започнат решаването на отворените въпроси с цел развитие на приятелските отношения на двете държави и двата народа, съобщава белградският вестник "Вечерне новости".

Белградските вестници съобщават, че президентът на Сърбия Александър Вучич и македонският премиер Зоран Заев са договорили в телефонен разговор принципите на бъдещото сътрудничество след дипломатическо-политическата криза между двете страни, която възникна след изтеглянето на персонала на посолството на Сърбия в Скопие за консултации в Белград.

Телефонният разговор на президента на Сърбия Александър Вучич и премиера на Македония Зоран Заев говори за утихването на бурята в отношенията между двете страни, пише вестник "Политика". Изданието отбелязва, че двамата в дълъг и открит разговор са разгледали нововъзникналите обстоятелства в отношенията между двете страни и се съгласили, че Сърбия и Македония само в диалог ще решават всяко евентуално разногласие във взаимните си отношения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във