Банкеръ Daily

Свят

Сръбският външен министър поиска дебат за произхода на коронавируса

Ивица Дачич

Великите сили, както и ООН и Съветът за сигурност, дължат определени отговори за коронавируса и дали той е естествен или лабораторен, смята ръководителят на сръбската дипломация Ивица Дачич, пише белградският вестник "Вечерне новости".

Сърбия, а вярвам не сме единствени, очаква на международни форуми, преди всичко в ООН и Съвета за сигурност, да започне широк диалог, за да се дадат на целия свят отговори за произхода на вируса, съмненията за биологична война, последиците, които ще остави пандемията. Необходим е разговор за това как ще изглеждат светът и международните отношения в бъдеще, каква ще бъде съдбата на многобройните политически и икономически организации и проектите, които сега съществуват. Тук мисля за ЕС, но и НАТО, ООН, ОССЕ, МВФ, казва Дачич, цитиран от БТА.

Гледайки на всичко, което се случва, изтъква Дачич, политиката, която е водила Сърбия през последните години, се оказа правилна. Добре бе това, че основавахме националните си интереси, между другото, и на укрепването на двустранните връзки с някои световни сили като Китай, Русия, Турция, но и ОАЕ и други важни страни. А каква е реакцията на Съвета за сигурност и на ООН на всичко това? Е, сами виждате, че през април Съветът за сигурност проведе само едно заседание за COVID-19, заявява Дачич пред "Вечерне новости".

92 процента от хората в Сърбия подкрепят мерките, които правителството прие в борбата срещу пандемията от коронавирус, сочат резултатите от проучване на "Ипсос стратеджик маркетинг", съобщава вестник "Политика".

Съществува огромно доверие в мерките за борба против коронавируса, заяви директорът на агенцията Сърджан Богосавлевич. Той каза за сръбската държавна телевизия РТС, че в рамките на проучването са "тествани" и отделни мерки, за които има по-голяма или по-малка подкрепа, но като цяло - 92 процента са казали, че подкрепят мерките на властите.

Същевременно 84 процента от анкетираните граждани смятат, че държавата много успешно се бори с коронавируса. Има и такива, които са на противоположното мнение, каза Богосавлевич.

По думите му това, което тревожи гражданите, е икономиката и то не само въпросът за личната им икономическа ситуация. Богосавлевич изтъкна, че 79 процента от гражданите смятат, че пандемията от Ковид-19 ще има дългосрочно негативни последствия за икономиката, 60 процента се страхуват от повишаване на цените, а също толкова - че ще загубят работата си.

Хората започнаха да мислят за своето съществуване и това върви пропорционално с убеждението, че се излиза от кризата, каза социологът. По думите му увереността, че в обозримо бъдеще ще се излезе от кризата, е скочила с шест индексни пункта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във