Банкеръ Daily

Свят

Сръбският президент се имунизира с трета доза китайска ваксина

Сръбският президент Александър Вучич

На 7 ноември в Белград сръбският президент Александър Вучич бе инжектиран с трета доза произведена в Китай коронавирусна ваксина. След това той каза, че се чувства добре и насърчи гражданите също да се ваксинират.

До момента около 50% от населението на страната се е ваксинирало с две дози от ваксините срещу COVID-19. Преди това Сърбия получи няколко партиди произведени в Китай ваксини. Освен това в страната започна строителството на фабрика за производството на китайски ваксини срещу новия коронавирус.

Официално Сърбия е кандидатка за членство в ЕС и гледа на Запад. Но присъединителните преговори до голяма степен са в застой. В последно време президентът Александър Вучич залага на добрите контакти с Русия и най-вече с Китай, макар същевременно да продължава да държи на бъдещото членство в ЕС. И сега, във времената на пандемия, Сърбия печели от тази политика, пише Михаел Мартенс във "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг".

Белград поръча ваксини от Китай, Русия, както и от западните производители. Имунизационната кампания започна още в края на миналата година, а от месеци страната разполага с повече препарати, отколкото са нужни за собственото ѝ население. Поради това правителство в Белград разработи следния бизнес модел: който резервира хотел в Белград и може да докаже това, получава правото да се ваксинира безплатно с препарат по избор. Офертата се посреща най-добре от руснаците, но интерес към нея се проявява и от Бразилия, Нова Зеландия и Австралия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във