Банкеръ Daily

Свят

Сръбският мафиот Сретен Йосич вече ползва домашен отпуск

Сретен Йосич

Сърбинът Сретен Йосич, известен като Йоца Амстердама,  смятан за бос на подземния свят в страната, е излязъл от затвора за първи път от 12 години за кратка почивка, Той е бил освободен  миналата седмица, съобщава "Курир". 

59-годишният Йосич излежава 13-годишна присъда в затвора „Забела”. Той бе арестуван през 2009 г. по подозрение за участие в убийството на журналиста Иво Пуканич. Пуканич и  директорът на маркетинга на хърватското списание "Национал" бяха взривени  в автомобил в центъра на Загреб.

В края на процеса бе оправдан, но вместо да бъде освободен от ареста, остана зад решетките, за да изтърпи 15-годишна присъда за подбудителство към убийството на Горан Марянович, наричан още Гогси Бомбаш.

След законови промени присъдата му беше намалена на 13 г. и половина, а скоро може да поиска и предсрочно освобождаване.

Йосич лежи в супер модерния затвор "Забела" в град Пожаревац. Пътят от там до София е по-малко, отколкото от нашата столица до Черноморието. Заради добро поведение Йоца е бил награден с градска отпуска и я е ползвал уикенда. 

Има и българската връзка около Йоца Амстердама. Името му бе замесено в опит за убийството на доскорошния премиер Бойко Борисов още през 2003-та, когато той беше главен секретар на МВР. Година по-рано сърбинът беше арестуван у нас, след което бе екстрадиран по искане на нидерландското правосъдие. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във