Банкеръ Daily

Свят

Сръбски вестник: Груевски е избягал през Тирана

Бившият македонски премиер Никола Груевски преминал с фалшив паспорт македонско-албанската граница през нощта и нелегално стигнал до Тирана, където бил приет в унгарското посолство. С първия сутрешен полет на авиокомпания Малев той пристигнал директно от Тирана в Будареща, пише белградският вестник "Политика".

След като получил информация от свои сътрудници в системата на управляващите, че полицията се готви да го арестува, Груевски преминал границата с фалшив паспорт. Екипажът на самолета изобщо не знаел кой е пътникът със слънчеви очила и шапка, които не свалил и в самолета, пише "Политика".

В момента, когато македонската заповед за арест влязла в сила, а това било около 10 часа часа сутринта, Груевски вече бил в Будапеща, откъдето изпратил на управляващите в Скопие послание, че ги е надхитрил, както и че обича Македония и винаги ще бъде верен на нейната кауза. Обича и свободата, но собствената си свобода, пише сръбският вестник.

Властите в Скопие реагираха като незабавно арестуваха сътрудници на Груевски. Остава да се разследва кой е помогнал на бившия премиер да избяга от Македония.

Вестникът пише, че несъмнено той е бил под 24-часово строго полицейско наблюдение. Поставя се въпросът как е възможно Груевски да премине македонско-албанската граница без да го идентифицират македонските и албанските гранични служби. Известно е, че паспортите му са иззети. Чия е отговорността от македонска и от албанска страна? Или пък Големият брат отвъд Атлантика е решил, че най-интелигентно е Груевски да замине за Унгария, а оттам да бъде жокер за някои бъдещи времена, ако сегашният премиер Зоран Заев не бъде конструктивен по начина, по който искат Тирана и Вашингтон, пита "Политика".

Вестникът обръща внимание на символиката, че Груевски избягал в Будапеща тъкмо от Тирана, а беше основният противник на "Тиранската платформа", която бе в началото на свалянето му от власт.

Унгарският външен министър Петер Сиярто разговаря по телефона с македонския си колега Никола Димитров за случая с Груевски.

Сиярто казал на Димитров, че искането на Груевски за убежище в Унгария е правен, а не политически въпрос и че унгарските власти ще вземат решение в съответствие с международното право, предаде БТА.

В разговора, иницииран от македонската страна, Сиярто подчертал, че Република Македония и по-нататък може да разчита на силната подкрепа на Унгария в процеса на интеграция в ЕС и НАТО.

Кабинетът на премиера Виктор Орбан вчера потвърди, че Груевски е подал молба за убежище.

Facebook logo
Бъдете с нас и във