Банкеръ Daily

Свят

Сръбски агент замесен в погрома в Скопие

Македонското външно министерство повика посланичката на Сърбия в Скопие Душанка Дивяк Томич да обясни присъствието на Горан Живалевич, съветник в сръбското посолство в Скопие и член на Агенцията за сигурност и информация (БИА), в парламента на Македония на 27 април, когато в сградата нахлуха демонстранти, предаде агенция "Бета".

"Срещата с посланик Дивяк Томич още не се е състояла и в зависимост от съдържанието на разговора с нея ще постъпим в съответствие с Виенската конвенция", било казано в министерството.

Горан Живалевич потвърди информацията, че е бил в сградата на парламента, но уточни, че е бил там по служебно задължение, да види дали в инцидента участват лица от Сърбия - футболни фенове или екстремисти.

Според македонската телевизия "Телма" Живалевич влязъл в македонския парламент с група демонстранти около 20 часа, останал там около 20 минути и се снимал в пленарната зала, където имало депутати от ВМРО-ДПМНЕ и демонстранти.

Натовареният да състави новото македонско правителство Зоран Заев заяви, че не е разговарял със сръбския премиер Александър Вучич за присъствието на Живалевич в парламента.

Вучич оправда присъствието на дипломата и офицер от БИА в Събранието, заявявайки, че "работата му е да информира от страната", съобщава "Бета".

Facebook logo
Бъдете с нас и във