Банкеръ Daily

Грета Тунберг:

Сроковете за премахване на въглищата не са достатъчна мярка

Шведската екоактивистка Грета Тунберг заяви, че мерки като обявяването на целеви срокове за постепенно премахване на въглищата не са достатъчни за спасяване на климата, предаде ДПА.

Агенцията определя това като завоалирана критика към Германия, че не прави достатъчно за опазването на околната среда. Целевите срокове за отказ от въглищата са една от основните политики на германското правителство в тази сфера.

"Не можем само да говорим в дати, дата за премахване на изкопаемите горива, дата за въглищата и така нататък. Трябва да говорим във въглероден диоксид, трябва да говорим във въглеродни бюджети", каза шведската тийнейджърка в интервю за ДПА.

"Защото, ако продължаваме така, ще изразходим целия си бюджет за намаляване на емисиите от въглероден диоксид още преди тези дати, които сме обявили", заяви Грета Тунберг. Тя призова "цялостно мислене."

Новото коалиционно правителство на Германия, което е оглавявано от канцлера социалдемократ Олаф Шолц и чийто основен партньор са Зелените, обеща да съкрати сроковете за пълен отказ на страната от въгледобива до 2030 г.

Намерението е да бъде направен завой към използването на възобновяеми източници и газови централи, каквито нови мощности се изграждат в момента.

Когато през 2019 г. германската комисия за въгледобива определи първата дата за затваряне на тази промишленост, тя беше по-малко амбициозна - 2038 г. Тогава Тунберг нарече този срок "абсурден", отбелязва ДПА.

Facebook logo
Бъдете с нас и във