Банкеръ Daily

Свят

Срив в доверието на европейците към ваксината на AstraZeneca

Доверието на европейците във ваксината срещу Covid-19 на AstraZeneca е спаднало през последните две седмици, на фона на безпокойства от евентуални странични ефекти, установи социологическо проучване на YouGov, цитирано от Ройтерс и Франс прес.

Ваксината е смятана за по-опасна, отколкото по-безопасна сред анкетираните във Франция, Германия, Испания и Италия, според проучването, реализирано от 12 до 18 март сред 8000 души в седем европейски страни.

Във Франция недоверието към ваксината на AstraZeneca силно е нараснало: 61 процента от анкетираните са отговорили, че не я смятат за безопасна, срещу само 23 процента, които я смятат за безопасна.

В Германия близо 55 процента от анкетираните германци казват, че тя не е безопасна, докато по-малко от една трета я смятат за безопасна.

Във Великобритания, обратно, над три четвърти от анкетираните имат доверие на ваксината на шведско-британската компания, макар че този процент леко е спаднал до 77 процента.

Междувременно бе съобщено за мащабно проучване за ефективността на ваксината на AstraZeneca в САЩ. Според тестовете, реализирани от самия производител, ваксината е 79% ефективна срещу Covid 19. 

Проучването в САЩ тества ваксината от две дози на AstraZeneca, за да се види дали тя предпазва от симптоматичен COVID-19, като се разглеждат случаи, настъпили поне 15 дни след втората доза. Проучването е включило повече от 30 000 участници на възраст над 18 години в 117 места в САЩ според протокола на изпитването.

През последните седмици редица страни временно спряха използването на ваксината, за да разследват връзка между получаването на ваксината и образуването на кръвни съсиреци. Европейската агенция за лекарствата стигна до заключение, че ваксината е безопасна и ефективна, а ползите надвишават рисковете. 

Ваксината AstraZeneca е една от четирите одобрени в ЕС. Блокът очаква 360 млн. доставки от всички производители през второто тримесечие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във