Банкеръ Daily

Свят

Срив на доверието в демокрацията в Германия

През последната година в европейските държави силно се е увеличило недоволството от състоянието на демокрацията. Най-голям срив е отбелязан в Германия, показва проучване на агенция "Пю" във Вашингтон. 43% от анкетираните германци не са доволни от това как работи демокрацията в страната им. Това е увеличение от 17 процента в сравнение с предходната година.

Проучването е направено сред 30 000 души в 27 държави, 10 от които са членки на ЕС. Германия е рекордьор по срив на доверието в демокрацията, като най-голямо то е сред привържениците на "Алтернатива за Германия". Все пак 56 на сто от германците все още одобряват начина, по който функционира тяхната демокрация.

Недоволството сред привържениците на популистките партии е особено изразено и в други европейски страни. Само във Франция недоволството е намаляло - с 14%  за една година, но все още недоволните са мнозинство – 51%. Трябва да се отбележи, че проучването обхваща периода преди протестите на движението „Жълти жилетки“. В останалите европейски държави хората са показали също силно недоволство от състоянието на демокрацията. В Унгария разтревожени са 53 на сто от участниците в анкетата, във Великобритания – 55%, в Италия 70%, в Испания 81%, а в Гърция цели 84%.

Недоволните от демократичното управление в родината си са малцинство освен в Германия също така в Швеция – 30%, Холандия – 34% и Полша – 44%. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във