Банкеръ Daily

Свят

Срещу Беларус се упражнява "безпрецедентен външен натиск", заяви Путин

Руският президент Владимир Путин заяви днес, че се упражнява "безпрецедентен външен натиск" върху Беларус, разтърсвана от масови протести срещу президента Александър Лукашенко от самото му оспорвано преизбиране на поста в началото на миналия месец, предаде Франс прес.

Агенцията припомня, че изборните резултати не бяха признати от ЕС и САЩ.

"С оглед на трудната ситуация, в която се озова Република Беларус, включително в условията на безпрецедентен външен натиск след президентските избори, бих искал отново да повторя: отношенията между Русия и Беларус не се влияят нито от времето, нито от конюнктурата, и почиват на здрава основа" , каза Путин във видеообръщение към участниците в руско-беларуски "Форум на регионите".

Руският президент припомни, че в разговор с беларуския си колега в Сочи на 14 септември двамата са се разбрали "по-енергично да стимулират осъществяването на взаимноизгодни проекти" между отделни региони в страните си.

Френският президент Еманюел Макрон обеща днес на беларуската опозиционна лидерка Светлана Тихановска помощ за посредничество с беларуските власти.

Макрон, който говори пред журналисти след среща с Тихановска във Вилнюс, отбеляза, че за решаването на кризата в Беларус разчита на посредничеството на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Беларуската опозиционерка каза, че френският президент й е обещал да направи всичко по силите си, за да допринесе за посредничеството при решаването на политическата криза и за освобождаването на всички политически затворници в страната.

Това е най-важната среща на Тихановска след президентските избори в Беларус на 9 август, които тя твърди, че е спечелила, отбелязва Франс прес.

Тихановска вече се срещна с външните министри на държавите членки на ЕС и с президентите на Полша и Литва - две от съседните на Беларус европейски страни, които подкрепят опозиционното движение срещу президента Александър Лукашенко, който е на власт от 26 години.

Масовите демонстрации в Беларус продължават.

Светлана Тихановска съобщи днес пред Франс прес, че ще произнесе реч във френския парламент. Беларуската опозиционна лидерка каза след срещата си с Макрон, че е била поканена да говори пред френските депутати.

Facebook logo
Бъдете с нас и във