Банкеръ Daily

Свят

Срещите на гигантите ще затъмнят амбициозната програма в Осака

Японският премиер Шиндзо Абе ще посрещне на 28 юни в Осака най-важните световни лидери за годишната среща на Г-20. Клубът на най-големите световни икономики има водеща роля в решаването на световните дела, откакто през ноември 2008 г. американският президент Джордж Буш-младши свика извънредна лидерска среща, за да бъде избегнато пропадането в бездната на финансовата и политическа криза. Оттогава групата все повече разширява сферата си на действие по глобалните теми.

Тази тенденция ще се запази и на срещата в Осака. Япония е представила амбициозен дневен ред за тазгодишното си председателство. Главните теми включват премахване на структурните препятствия пред растежа, реформиране на световната търговска система, адаптиране на световната икономика към революцията в преноса на данни, борба с климатичните промени и замърсяването с пластмаси, адаптиране на политиката за заетостта към застаряването на обществата, овластяване на жените в работния процес, устойчиво развитие и осъществяване на световна система за здравеопазване. Тази широко простираща се програма отразява самовъзприемането на Г-20 като група, направляваща света, както и постоянния стремеж на страните домакини да добавят нови инициативи към приоритетите на Г-20 до момента.

Опитът обаче показва, че истинските решения ще се взимат на двустранните срещи между световните лидери и импровизираните обсъждания на световните кризи, а не на официалните дискусии.

Все пак официалните теми не бива да бъдат подминавани.

Стимулиране на световния растеж, търговия и инвестиции. Япония поставя фокуса върху "структурните дисбаланси" в световната икономика и заплахите към "базираната на правила мултилатерална търговска система". Домакините обаче не са многословни за същината на тези проблеми, още по-малко за пътищата за решаването им. В подготвителните документи не се споменава нито протекционизмът на американския президент Доналд Тръмп, нито търговската война с Китай. Япония призовава и за засилване на реформите в Световната търговска организация, без да споменава по какъв начин.

Стимулиране на технологичните иновации. Япония е поставила в центъра на председателството си така наречената Четвърта индустриална революция. На Световния икономически форум в Давос през януари Абе подчерта значението на изграждането на публично доверие в цифровата икономика - концепция, която нарича "свободен пренос на данни с доверие".

Борба с климатичните промени и замърсяването. Японското правителство категорично подкрепя Парижкото споразумение за климата и глобалното преминаване към зелена енергия. Решаващо за поставените климатични цели е финансирането на зеления растеж в изгряващите икономики. Япония ще се опита да накара страните от Г-20 и да се ангажират да редуцират огромното количество пластмаси, замърсяващи океаните.

Като единствен международен форум, събиращ на едно място лидерите на най-важните развити и изгряващи икономики в света, Г-20 предлага уникалната възможност за решаване на много световни проблеми. Най-важната двустранна среща в Осака ще е между Доналд Тръмп и китайския му колега Си Дзинпин, които ще се опитат да сложат край на задълбочаващата се търговска война между страните им. Очаква се и Съединените щати да се опитат да намерят съюзници по въпроса за ядрената програма на Северна Корея и конфронтацията им с Иран.

В навечерието на срещата в Осака Тръмп се закани да повиши митата върху още китайски внос в САЩ на стойност 300 млрд. долара, ако Си откаже да се срещне с него в Япония. Говорителят на китайското външно министерство Гън Шуан обаче отговори, че "Китай не иска търговска война, но не се страхува от нея". Междувременно обаче стана известно, че двамата икономически гиганти са договорили временно примирие в търговския конфликт преди срещата на лидерите им.

Тръмп планира да проведе двустранни срещи с най-малко още седем лидери, сред които на Русия, Германия, Саудитска Арабия, Индия, Турция.

Разговорите ми с Путин не са ваша работа, заяви американският президент пред репортери преди отпътуването си за Япония и се ограничи с изявлението, че ще има "много добър разговор" с руския лидер. Все пак представителите на медиите внимателно ще следят всеки детайл от срещата между двамата президенти, като особен интерес предизвиква въпросът дали Тръмп, както вече се е случвало на среща с руския президент Владимир Путин, няма да използва американски преводач по време на разговора им на четири очи. А темите, които имат за обсъждане, са безброй - Иран, Сирия, Украйна, Договора за ракетите с малък и среден обсег, Венецуела, Северна Корея, Афганистан...

Според наблюдатели най-големият залог в Осака обаче ще е за Шиндзо Абе, защото авторитетът му ще зависи от това до каква степен ще овладее избухливия темперамент на Тръмп, с когото изгражда приятелство от години. От всички лидери на Г-20 Абе несъмнено е най-близък с американския президент, което бе потвърдено и от посещението на Тръмп в Токио през май, по време на което японския премиер нееднократно спомена "непоклатимата" и "здрава като скала" дружба между страните им. Досега Абе ловко избягва сянката на търговската война със САЩ, която е надвиснала и над Япония, но дали ще успее да вкара американския си приятел в сценария си за Осака, е съвсем друг въпрос.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във