Банкеръ Weekly

Свят

Срещата Тръмп - Ким увисна на косъм

Мун е оптимист, но Тръмп не е.

Срещата на върха между лидерите на Съединените щати и Северна Корея, за която се очакваше да е може би най-голямото дипломатическо постижение на американския президент Доналд Тръмп, може и да не се състои. За това съобщи самият Тръмп, след като прие на 22 май в Белия дом южнокорейския президент Мун Дже Ин.

Пред репортери в Овалния кабинет американският държавен глава заяви, че планираната за 12 юни среща в Сингапур може да бъде отложена. "Ако не стане сега, може да стане по-късно. Преговаряме", сподели той.

Съмненията за осъществяването на шумно прокламираното събитие се появиха, след като Пхенян остро разкритикува провеждането на съвместни военни учения на Южна Корея и САЩ. Според западни медии посещението на Мун във Вашингтон е било набързо подготвено и неговата цел е била да успокои Белия дом, който показа загриженост, че срещата през юни може да пропадне, но и предизвика раздразнение от представянето на южнокорейския президент като посредник. Самият Мун отново изрази увереност, че Тръмп може да постигне сделка, независимо от скептицизма на някои хора.

През последните дни напрежението се покачи заради въпроса за денуклеаризацията на Пхенян. Администрацията на Тръмп и по-специално минаващият за "ястреб" негов съветник по националната сигурност Джон Болтън е на мнение, че поемането на твърд ангажимент за денуклеаризация е важно предварително условие, за да може срещата да се проведе. Пхенян обаче продължава да поддържа неясна позиция дали и как може да се освободи от ядрените си оръжия въпреки по-ранните обещания за това.

Доналд Тръмп сподели и своята гледна точка за причината, поради която Ким Чен Ун се отдръпна. Според него обяснението е в срещата му с китайския президент Си Дзинпин по-рано този месец. На въпроса на репортерите дали според него Си е подтикнал Ким да се откаже от планираното събитие  Тръмп отговори, че не "обвинява никого", но допълни: "Президентът Си е играч на покер от световна класа и вероятно и аз бих направил същото като него. Само ще кажа, че имаше промяна в отношението (на Ким) след срещата и че не съм изненадан."

Подозренията на американския президент попадат в контекста на многократно изказваното от него недоволство от търговската политика на Китай и заканите му да предприеме мерки за установяване на "справедливи" бизнес отношения.

Още по-любопитно обяснение за промяната в поведението на севернокорейския лидер предложи "Вашингтон пост". Според всекидневника причината за нежеланието на Ким Чен Ун да замине за Сингапур на 12 юни се корени в опасенията, че по време на отсъствието му срещу него ще бъде организиран държавен преврат. Източници на изданието са споделили, че Ким "се плаши" от всичко, свързано с логистиката. Страховете му са свързани не само със сигурността му по време на пребиваването му в Сингапур и с достъпа до него, но дори и с количеството гориво, необходимо за полета от Пхенян до островния град държава и обратно. Все пак най-голямо опасение предизвиквала у Ким перспективата по време на отсъствието му да бъде организиран военен преврат или по друг начин да го отстранят от властта.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във