Банкеръ Daily

Свят

Срещата с Путин ще е гвоздеят в европейската обиколка на Байдън

Американският президент Джо Байдън започва първата си европейска обиколка, откакто е начело на САЩ.

Посещението му на Стария континент тръгва от Великобритания, където са предвидени срещи с лидерите от Г-7, кралица Елизабет Втора и премира Борис Джонсън.

През следващата седмица президентът на САЩ ще участва в срещата на върха на НАТО, която ще се проведе в Брюксел.

Гвоздеят на програмата му е разговорът му на четири очи с руския държавен глава Владимир Путин. Срещата ще се състои следващата сряда в Женева. 

Засега Вашингтон се стреми да не създава големи очаквания към срещата Байдън-Путин. 

"САЩ не очакват значителни резултати от срещата между президентите на САЩ и Русия Джо Байдън и Владимир Путин, която ще се проведе в Женева на 16 юни. Когато президентът се върне във Вашингтон, позицията на САЩ ще бъде по-силна, за да отговори на основните предизвикателства и заплахи, с които се сблъскваме. Това са пандемията от коронавируса, изменението на климата, Китай, Русия, киберсферата, формирането на правилата за търговия и технологии", заяви на пресконференция в Белия дом помощникът на американския президент по националната сигурност Джейк Съливан.

На 5 юни руският лидер Владимир Путин също заяви, че не очаква пробив след преговорите, но вярва, че двете страни имат общи интереси. Сред тях той посочи решението на екологичните проблеми, стратегическата стабилност, съвместната работа за разрешаване на редица регионални кризи. Той добави, че се надява на конструктивна среща.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен на свой ред съобщи, че Байдън възнамерява да обсъди с Путин възможността за съвместно укрепване на международната сигурност, както и стратегическата стабилност и контрола върху оръжията.

За последно Путин и Байдън се срещнаха през 2011 г. – Байдън като вицепрезидент, а Путин като премиер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във