Банкеръ Daily

Свят

Срещата между Тръмп и Ким е напът да се провали

Северна Корея даде индикации, че ще анулира срещата между лидера Ким Чен Ун и американския президент Доналд Тръмп, планирана за 12 юни в Сингапур. Причината според Пхенян са ежегодните съвместни военни учения на САЩ и Южна Корея, съобщава агенция "Франс прес". 

На първо време Пхенян отмени срещата на високо равнище с представители на Южна Корея в знак на протест. Тя трябваше да се проведе в сряда.

Севернокорейският първи заместник-външен министър Ким Ге Гуан на свой ред съобщи, че Северна Корея няма да участва в среща на върха със САЩ, ако те продължат да настояват за едностранен отказ на Пхенян от ядрената му програма. 

"Ние не сме заинтересувани от преговори, на които ще бъдем притиснати в ъгъла и ще ни се отправят искания едностранно да се откажем от ядреното оръжие. Не ни остава нищо друго, освен да преразгледаме въпроса за среща на върха със Съединените щати", обясни Ким Ге Гуан.

Той изказа недоволството си от позициите на Вашингтон, откъдето настояват Северна Корея да се откаже не само от ядрената си програма и балистичните ракети, но и от биологическите и химическите си оръжия. 

Странно или не, в САЩ продължават подготовката на срещата между Тръмп и Ким, тъй като не били уведомени официално за промяна в позициите на Пхенян.

От Пентагона на свой ред обясниха, че съвместните учения със Сеул са рутинни и с отбранителен характер. 

"Въоръжените сили на Република Корея и на САЩ в момента водят годишните пролетни учения, включващи ученията "Фоул ийгъл 2018" и "Макс Тъндър 2018", заяви говорител на Пентагона.

Той уточни, че ученията на военновъздушните сили "Макс Тъндър" се провеждат от 14 до 25 май. "Тези отбранителни учения са част от американско-южнокорейските учения, организирани всяка година за поддържане на бойна готовност", добави той. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във