Банкеръ Daily

Свят

Срещата Байдън -Путин може да е там, където се срещнаха Горбачов и Рейгън

На 16 юни в Женева ще се проведе руско-американската среща на върха. 

Поне три петзвездни хотела са напълно резервирани за 15-16 юни в Женева, където на 16 юни ще се проведе руско-американската среща на върха.  Луксозните хотели InterContinental, President Wilson и Beau-Rivage съобщиха за липсата на свободни места в понеделник, съобщи ТАСС.

Хотелът е пълен", казаха от InterContinental. "Всичко е резервирано", казаха от President Wilson. „Няма свободни места за тези дати“, съобщава Beau-Rivage.

Тези три хотела са били домакини на международни срещи няколко пъти в миналото.

Въпреки че точното място на срещата на върха в Женева все още не е обявено, швейцарската преса смята, че InterContinental е най-вероятното място за срещата между руския президент Владимир Путин и американския му колега Джо Байдън. Медиите обръщат внимание на удобното местоположение на този хотел. Той е близо до Двореца на нациите, където се намира европейската централа на ООН. От друга страна съществува дългогодишната традиция да се организират различни форуми и важни преговори там, по-специално срещата на върха през 1985 г. на съветския лидер Михаил Горбачов и американския президент Роналд Рейгън. Този хотел, както е отбелязано на уебсайта му, разполага с 16 „напълно оборудвани зали за събития“ с обща площ над 2000 квадратни метра. м, включително Голямата бална зала, която може да побере до 850 гости. В допълнение, InterContinental е близо до международното летище. 

Построен през 1964 г., хотел InterContinental многократно е ставал център на големи международни събития. В допълнение към срещата на върха Горбачов-Рейгън през 1985 г., тя беше домакин на среща между министъра на външните работи на СССР Андрей Громико и държавния секретар на САЩ Хенри Кисинджър (1973 г.), среща между президента на САЩ Джими Картър и президента на Сирия Хафез Асад (1977 г.) . През 1967 г. американският общественик Мартин Лутър Кинг говори на конференцията "Мирът и Земята" в хотела. 

Индийският премиер Индира Ганди (1981), принцеса Даяна (1994), американският президент Бил Клинтън (1999)  също са били гости на хотела. Смята се, че само през 1980 г. повече от 100 държавни и правителствени ръководители, както и около 2,9 хиляди министри и посланици, са били негови гости. През март 2009 г. InterContinental влезе в историята на дипломацията като един от символите на прочутия ресет в отношенията между Русия и САЩ: държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън подари на руския външен министър Сергей Лавров червен бутон, който трябваше да символизира нов етап в двустранния дневен ред. Вярно, американците погрешно написаха на бутона „претоварване“ вместо „рестартиране“. Този любопитен факт получи широко отразяване в световната преса и укрепи репутацията на хотел в Женева като важна дипломатическа платформа.  

Швейцарският вестник  Le Temps  съобщи на 25 май, че Байдън и Путин "трябва да се срещнат в InterContinental" поради удобното му местоположение в близост до международни организации. "Това е очевиден избор, който обаче все още трябва да бъде потвърден", заяви вестникът. На свой ред вестник Tribune de Geneve също изрази мнение, че руско-американската среща на върха „може да се проведе в хотел InterContinental, който винаги се е радвал на благоприятно отношение от Белия дом“.

Вярно е, че самият хотел все още не е потвърдил тези предположения. Официалният представител на услугата за гости Даяна Мунцер заяви пред кореспондент на ТАСС на 27 май, че няма информация за подготовката за срещата на върха.

Швейцарски дипломати не посочват конкретно място за срещата на върха, подчертавайки, че решението по този въпрос се взема от руската и американската страна. Паола Сересети, говорител на швейцарската постоянна мисия към офиса на ООН в Женева, заяви пред ТАСС, че "руската и американската мисии решават това". Според нея домакинът "просто помага, но те решават сами".

Facebook logo
Бъдете с нас и във