Банкеръ Daily

Свят

Среща Байдън-Си ще спасява отношенията между САЩ и Китай

На 23 юли Китай обяви, че е наложил контрасанкции на американски граждани, включително бившия министър на търговията на САЩ Уилбър Рос, в отговор на американските санкции срещу китайски официални лица в Хонконг. 

Китайско-американските отношения са в безизходица и са изправени пред сериозни проблеми, повечето от които няма изгледи скоро да бъдат решени. Дипломати от различни части на света смятат, че среща между Джо Байдън и Си Дзинпин би била добра първа крачка. 

На 26 юли в Тиендзин китайският заместник-външен министър Сие Фън и гостуващият американски постоянен заместник държавен секретар Уенди Шърман проведоха среща, на която китайският дипломат заяви, че "проблемите между двете страни са сериозни".

"Основата причина за това е, че някои американци гледат на Китай като на „въображаем враг“. От известно време насам те засягат "Пърл Хърбър“ и "Спутник“, когато обсъждат китайско-американските конфликти и предизвикателствата пред САЩ", каза още Сие Фън, цитиран от Радио Китай.

Някои китайски експерти пък заявиха, че целта на САЩ е да обрисуват Китай като Япония през Втората световна война и СССР по време на Студената война. "Чрез демониризане на Китай те целят да пренасочат недоволството на народа си спрямо политиката, икономиката и обществото", коментират те.

Зам.-министърът заяви, че здрави и стабилни отношения между Пекин и Вашингтон са възможни, но не уточни как ще бъдат постигнати. 

На 23 юли Китай обяви, че е наложил контрасанкции на американски граждани, включително бившия министър на търговията на САЩ Уилбър Рос, в отговор на американските санкции срещу китайски официални лица в Хонконг.  Санкциите са първите, наложени от Китай съгласно новия му закон за санкции срещу чужди държави, приет през юни, и идват дни преди заместник държавният секретар на САЩ Уенди Шерман да посети Китай в контекста на дълбоко обтегнати отношения.

Китай също така наложи неуточнени "реципрочни контрасанкции" на настоящи и бивши представители на редица организации, включително комисията на Конгреса на САЩ за Китай и Комисията за преглед на икономиката и сигурността между САЩ и Китай.

Американски служители казват, че Държавният департамент провежда „текущи” дискусии с Пекин за евентуално посещение. САЩ са гледали на посещението на Шърман като на възможна стъпка към организиране на посещение на Антъни Блинкен, което ще подготви почвата за президента Джо Байдън да проведе първата си среща със Си Дзинпин на срещата на върха на Г-20 в Италия през октомври.

Facebook logo
Бъдете с нас и във