Банкеръ Daily

Свят

Средствата за България могат да се увеличат с 8 % за новия програмен период

За новия програмен период средствата за България могат да бъдат увеличени с 8 %, което означава 2 млрд. лв. повече. Мисля, че това е показателно, че сме заслужили реномето си на страна, управляваща добре европейски средства. Има страни, за които финансирането е намалено с около 25%, а за България е увеличено. Това заяви евродепутатът Андрей Новаков, който е и преговарящ по основния регламент на Европейските структурни и инвестиционни фондове в периода 2021-2027 година. Той участва в граждански диалог на тема „Бъдеще на Кохезионната политика на Европейския съюз“, организиран от Областен информационен център – Габрово и Община Габрово.

"Всъщност България е една от малкото страни, които ще имат възможност да получат повече средства през новия програмен период, наред с Румъния, Кипър, Италия и Финландия“, обясни Новаков.

Той уточни, че предвиденото за България финансиране възлиза на около 180 евро на глава от населението. Новаков посочи, че университети и компании, които се занимават с иновации, ще имат възможност през новия програмен период за по-добро финансиране. Той отбеляза, че се предвижда еврофондовете да станат по-достъпни, да се облекчат процедурите за кандидатстване по тях и проверките по изпълнението на проектите да бъдат базирани на риска – по-малко рисковите бенефициенти да бъдат проверявани по-малко, а по-високо рисковите – повече.

„Очакванията са позицията на Европейския парламент по кохезионната политика да е готова до края на годината“, информира Андрей Новаков.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във