Банкеръ Daily

Свят

Средният живот в САЩ се е скъсил с две години през 2020 г.

Според нови данни, публикувани от Центровете за контрол и превенция на заболяванията, през 2020 г. продължителността на живота в САЩ е намаляла с почти две години - най-вече заради ковид и свръхдози наркотици.

Националният център за здравна статистика към тази институция публикува вчера годишния си доклад, разглеждащ смъртността в САЩ. В доклада са анализирани данни за смъртността във всички 50 щата и окръг Колумбия за 2020-та - последната година, за която има налични данни.

Установено е, че от 2019-та до 2020-ра продължителността на живота в страната е намаляла от 0,2 до три години в отделните щати и окръг Колумбия. Като цяло средната продължителност на живота в САЩ през 2020 г. е била 77 години - спад с 1,8 години спрямо 2019-та.

Щатите с най-голямо намаление са Аризона, Ню Мексико, Тексас, Луизиана, Мисисипи, Илинойс, Ню Йорк, Ню Джърси и Вашингтон, окръг Колумбия.

Най-малък спад в продължителността на живота е регистриран в почти всички щати в региона Нова Англия, с изключение на Кънектикът, както и в Минесота, Орегон, Вашингтон, Айдахо, Юта, Уайоминг, Аляска и Хавай.

Facebook logo
Бъдете с нас и във