Банкеръ Daily

Свят

Средният годишен доход на китайците надхвърли 10 000 долара

По данни на партията 770 милиона души в селата са се избавили от бедността. 

 Хан Уънсю, заместник-директор на Службата по финанси към Китайската комунистическа партия, заяви, че под ръководството на партията средните доходи на глава от населението в Китай са надхвърлили 10 000 долара. При основаването на КНР, доходите на глава от населението са били само десетина долара, средната продължителност на живота – 35 години, грамотността сред възрастните – 20%, смъртността на новородените – 200, съобщава Радио Китай.

"70 години след влизането във властта на ККП, средните доходи на глава от населението в Китай надхвърлиха 10 000 долара, средната продължителност на живота се увеличи до 77,3 години, над 70% от хората над 15 годишна възраст минават през задължително средно образование, а детската смъртност спадна до 5,6%", коментира той. 

По данни на партията 770 милиона души в селата са се избавили от бедността. 

Китайската икономика е постигнала рекорден ръст от 18.3% през първите три месеца на годишна база, което е ясен знак за възстановяването й от коронакризата. За рязкото покачване на брутния вътрешен продукт (БВП) допринесе и слабото представяне на икономиката през същия период преди година, когато Китай претърпя свиване за първи път от десетилетия, пише "Файненшъл таймс".

Икономиката беше подкрепена и от потреблението на домакинствата, което досега изоставаше, но се очаква да играе по-голяма роля за стимулиране на растежа тази година. Продажбите на дребно през март скочиха с внушителните 34.2%, като се възстановиха от периода на блокадите година по-рано.

Facebook logo
Бъдете с нас и във