Банкеръ Daily

Свят

"Спутник" притисна Брюксел до стената

Уж извън геополитиката, руската ваксина вся раздор в ЕС

Руската ваксина настъпва

Руска рулетка. Така представител на европейските регулаторни органи определи преждевременното разрешаване на използването на руската ваксина "Спутник V" на територията на съюза. Въпреки това изявление обаче руският продукт завоюва нови и нови позиции сред държавите членки, удряйки по авторитета на Брюксел. И макар никой да не е доказал още твърденията, че Москва я използва като идеологическо оръжие, ваксината все пак притисна ЕС до стената.

 

Коментарът за "руската рулетка" излезе от устата на Криста Виртхумер-Хохе - председател на Управителния съвет на Европейската агенция по лекарствата. Като оставим настрана острия език, позицията й не бе лишена от основание: не бива да се дава спешно разрешение за употребата на ваксината, докато няма достатъчно данни за ваксинираните с нея. "Имаме нужда от документи, които можем да проучим. Засега нямаме данни за страничните въздействия при ваксинираните. Намираме се в непозната ситуация и затова настоятелно съветвам да не се издава национално разрешение по спешност", каза Виртхумер-Хохе.

Имайки предвид, че тя направи изявлението си на 8 март, а едва четири дни по-рано – на 4 март, руската страна официално представи продукта си пред европейският регулатор, реакцията на Виртхумер-Хохе изглежда аргументирана. "В бъдеще може и да имаме "Спутник V" на нашия пазар, но това ще стане, след като проучим необходимите данни въз основа на европейските норми за контрол на качество и ефикасност", подсигури се тя.

Русия обаче реагира остро

на това изказване. "Искаме публично извинение от Криста Виртхумер-Хохе от Европейската агенция по лекарствата за отрицателните й коментари към членове на ЕС, които дават пряко одобрение на "Спутник V", обявиха в официалния си акаунт в Туитър създателите на ваксината – държавният научноизследователски център "Гамалея" и Руският суверенен фонд.

Подобни коментари са неуместни и вредят авторитета на агенцията и на процедурата й по оценяване, се казва още в туита, като се споменават "възможни политически намеси". Руският фонд изтъкна също, че ваксината му вече е одобрена в 46 държави и упрекна европейския орган, че "месеци наред е отлагал" процедурата по одобряване на продукта му. Нищо, че същият този продукт бе официално представен за одобрение в Брюксел едва през март.

Натискът на Москва за завоюване на позиции на европейския пазар от последните месеци е много силен. За него благоприятстват и

сериозните несгоди,

които Брюксел срещна при осигуряването на необходимия брой дози за имунизирането на гражданите на Европейския съюз.

Изнервени от забавянията, редица държави от общността станаха нетърпеливи към процедурата за одобрение на ваксини от съюза, която смятат за прекалено мудна, и се ориентираха към все още неодобрени ваксини. От февруари Унгария започна да използва руската ваксина, поръчки за "Спутник V" направиха още Чехия и Словакия.

В края на февруари австрийският канцлер Себастиан Курц спомена в разговор с руския президент Владимир Путин възможността за доставки на "Спутник V" за Австрия, като заяви, че ваксините не трябва да са предмет на геополитически битки. Курц все пак увери, че ще изчака одобрението на европейския регулатор, преди тази ваксина да се ползва в Австрия.

Особено силно отекна съобщението от 9 март, че "Спутник V" може

за първи път да се произвежда в Европа,

след като Руският фонд за преки инвестиции и базираната в Швейцария фармацевтична компания "Адиен" сключиха сделка за производството й в Италия.

Решението на някои страни от ЕС едностранно да приемат руската ваксина със сигурност не радва Брюксел. То подкопава стремежа на Еврокомисията към единен подход и равнопоставеност при разпределението на ваксините, а оттам удря и по авторитета й.

Руският президент Владимир Путин и шефът на Руския суверенен фонд Кирил Дмитриев.

Комисията вече предупреди Унгария (макар и не директно) за употребата на "Спутник" преди одобряването й от еврорегулатора. Още през ноември неин представител обяви през "Ройтерс", че "възниква въпросът дали страна членка може да прилага на гражданите си ваксина, неодобрена от Европейската агенция по лекарствата".

Унгарският премиер Виктор Орбан, разбира се, не се съобрази с подобни предупреждения. В очите на неговите критици това е част от кампанията му да пропагандира идеята за слабия, упадъчен ЕС, срещу който той се изправя, облягайки се на източните си приятели Русия и Китай.

Дара Макдауъл, главен руски анализатор на британския стратегически аналитичен център "Мейпълкрофт", определя геополитиката около руската ваксина и ЕС като

"политически театър и нищо повече"

И в Унгария, и в Австрия е намесен външнополитически елемент, тъй като и Курц, и Орбан поддържат по-близки отношения с Путин, отколкото с европейските си партньори, аргументира се той.

Освен това съществуват сериозни съмнения дали Русия е в състояние да произведе и достави в Европа големи количества от "Спутник V". В същия ден, в който започна разглеждането на ваксината от европейския регулатор, руските власти заявиха, че са готови да доставят дози за 50 милиона европейци от юни. Нищо, че до този момент Русия бе успяла да ваксинира едва два милиона души (от 148-милионното си население!) с две дози и още два милиона – с една доза.

Странна работа. Москва може и да изостава с имунизационната си програма, но за пореден път успя да внесе смут и разделение в редиците на "единна" Европа. И се оказа

в положение win-win спрямо Брюксел

- независимо кога и дали продуктът й ще бъде одобрен, негативите остават за сметка Еврокомисията.

И докато едни страни от Централна и Източна Европа са готови да прегърнат руския продукт, други твърдо му се противопоставят. Дали има нещо изненадващо във факта, че това са балтийските републики и Полша – същите, които по всякакъв начин се борят срещу влиянието на Москва?

Положението по някакъв начин напомня на ситуацията около газопровода "Северен поток 2" – където линията на разделението пак преминава по оста на политическите отношения с Москва. Сравнението се подсилва и от благосклонността на Берлин към руската ваксина, макар и по-предпазливо демонстрирана. А повтарящите се изявления и от изток, и от запад, че в ситуацията с ваксините няма място за геополитика, само напомнят на уверенията, че "Северен поток 2" е един чисто икономически проект.

Facebook logo
Бъдете с нас и във