Банкеръ Daily

Свят

Спътници регистрират движение на руска техника от и към Украйна

Сн. Ройтерс

Спътникови снимки показват, че Русия е изтеглила известно количество от своята военна техника от райони край границата с Украйна, но също така и пристигането на друга техника, съобщи Ройтерс.

Освен това, констатира агенцията, Русия все още разполага с голямо количество сили и оборудване близо до съседната си държава, съобщи частна американска компания днес.

Снимките, публикувани от базираната в САЩ компания „Максар текнолоджис“, която от седмици проследява струпването на руските сили, не могат да бъдат независимо проверени от Ройтерс, посочва агенцията.

Вчера западните държави предупредиха, че има увеличаващо се руско военно присъствие по границите на Украйна, което е в противоречие с твърденията на Москва за частично изтегляне.

Междувременно украинските правителствени сили днес отрекоха обвиненията, че са нанасяли удари по сепаратистки позиции в източната част на страната.

"Въпреки факта, че нашите позиции бяха обстрелвани със забранени оръжия, включително със 122-милиметрови оръдия, украинските войски не откриха ответен огън", заяви по телефона за Ройтерс дежурен пресаташе на Операцията на украинските обединени сили.

Руският президент Владимир Путин може да протака украинската криза с месеци, заяви британската външна министърка Лиз Тръс, предаде Ройтерс.

"Понастоящем няма никакви доказателства, че Русия изтегля силите си от граничните с Украйна региони", написа Тръс в статия в британския в. "Дейли телеграф".

"Не бива да имаме каквито и да било илюзии по отношение на способността на Русия да протака това" със седмици, ако не и с месеци, в опит да подрива стабилността на Украйна и единството на Запада, изтъква британската министърка.

Украйна върви по пътя към членството си в НАТО и НАТО продължава да е организация, чиито врати са отворени за нови членове, каза днес британският министър на отбраната Бен Уолъс пред журналисти в централата на НАТО в Брюксел.

"Ясно казах на Кремъл, че страните избират НАТО, а не НАТО - страните", изтъкна Уолъс.

Великобритания завърши дейностите си по военно обучение в Украйна и единствените останали британски войници в страната са там, за да защитават британския посланик, каза днес британският министър на въоръжените сили Джеймс Хийпи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във