Банкеръ Daily

Свят

Спътници, електрика и хронично болни под заплаха от мощна магнитна буря

Магнитната буря, разразила се днес (14 май) досега разби всякакви прогнози на учените, тъй като ги е превишава по мощност. В специално съобщение по темата на Лабораторията за рентгенова астрономия на слънцето към Физическия институт в Академията на науките на Русия се посочва, че събитието има общопланетарен характер и се регистрира на всички географски дължини. Смущенията в магнитното поле се очакваше и беше прогнозирано, но не трябваше да превишава минималното първо ниво от петобалната скала, обявиха от лабораторията. Учените от института уточниха, че явление от такъв порядък оказва въздействие върху космическата техника и повишава риска от отклоняване на апаратите от орбитата им.

Очакват се прекъсвания в спътниковата навигация и проблеми в нискочестотната радионавигация, а също така и във високочестотните  радиовръзки. По време на подобни събития по правило е необходима корекция на напрежението в електросистемите. Възможни са и лъжливи сработвания на системните защити, уточняват от лабораторията.
Магнитната буря, която започна около шест часа тази сутрин, въпреки прогнозите веднага е превишила втора степен по скалата, а четири часа по-късно е достигнала до ниво "три". Буря от пета степен се среща изключително рядко, веднъж на двадесетина години, така че това не е рекорд, обясни астрофизикът от лабораторията Сергей Богачев. По думите му магнитната буря формира полярни сияния, предизвиква рязко влошаване на усещанията на страдащите от хронични заболявания и зависимите от промените във времето хора. 

Учените предполагат, че магнитното поле на планетата ще се успокои утре сутрин. От началото на годината нито една магнитна буря не е превишавала първа степен по скалата. Последната такава активност е била наблюдавана на 26 август 2018 г., а преди това - през септември 2017 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във