Банкеръ Daily

Свят

Спряха всички полети от летището в Кабул

Около 800 цивилни представители на държавите от НАТО работят денонощно на летището в Кабул, а военните от САЩ, Великобритания и Турция поддържат реда. Хиляди хора се опитват да излетят от страната.

Всички полети до и от летището в Кабул са преустановени до по-нататъшно уведомление заради огромните тълпи афганистанци, които искат да напуснат страната и пречат на излитащите самолети, се казва в решението на отдела за гражданска авиация на страната, разпространено в понеделник.

"Всички полети на международното летище "Хамид Карзай" са преустановени до по-нататъшно нареждане. Пътниците, които желаят да летят до различни региони на страната, както и в чужбина, ще бъдат уведомени предварително за възобновяването на полетите. Подобни мерки се предприемат, за да се предотвратят задръстванията и хаоса на летището“, се казва в изявление, публикувано на страницата на отдела във Фейсбук. 

В доклада се подчертава също, че авиационните власти на Афганистан „работят активно за осигуряване на възможно най -бързо възобновяване на вътрешни и международни полети до и от летището в Кабул“.

Напрегната ситуация възникна след като бойци от радикалното движение на талибаните навлязоха в Кабул на 15 август и в рамките на няколко часа установиха пълен контрол над афганистанската столица. Президентът Ашраф Гани заяви, че напуска страната, за да предотврати кръвопролития. Вицепрезидентът на републиката Амрула Салех каза, че в отсъствието на държавния глава той става временно изпълняващ длъжността  според конституцията и призова за въоръжена съпротива срещу талибаните. Няколко държави започнаха евакуация на гражданите си и служителите на посолството. Това предизвика огромен хаос на международното летище. 

Около 800 цивилни представители на държавите от НАТО работят денонощно на летището в Кабул, а военните от САЩ, Великобритания и Турция поддържат реда. Хиляди хора се опитват да излетят от страната. За да разпръснат тълпата на пистата, военните трябваше да използват сълзотворен газ и да стрелят във въздуха. Хората се вкопчват шаситата и фюзелажа на самолети, за да напуснат афганистанската столица.

По последни данни най-малко 20 души са загинали в резултат на тези инциденти през седмицата. Освен това в понеделник афганистански служител по сигурността беше убит при престрелка между афганистанските сили за сигурност и неидентифицирани лица. 

Талибаните обвиняват САЩ за положението на летището. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във