Банкеръ Daily

Свят

Спорът за Курилските острови на нов глас

Курилските острови отново скараха Русия и Япония. Двете страни спорят от 70 години за територии, завзети от съветските войски в последните дни на Втората световна война. Името им в Русия е Южни Курилски острови, а Япония ги нарича Северни територии. Руснаците са сериозно подразнени от изказвания на Токио, че Москва отказва да плати компенсация на Япония "за окупирането" на островите. Японският премиер Шиндзо Абе пък се закле на гроба на баща си да реши проблема и да сключи мирен договор с Русия. Бащата на министър-председателя - Шинтаро Абе е оглавявал външното ведомство в Токио от 1982 до 1986 г. и през целия си мандат е работил за решаване на спора. 

Депутатът от Либерално-демократическата партия на Русия Сергей Иванов внесе в Държавната дума законопроект "За териториалните претенции към Руската федерация от страна на  Япония", който забранява прехвърлянето на територии от Курилските острови.  "Курилските острови принадлежат на Руската федерация според резултатите от Втората световна война въз основа на Декларацията от Кайро от 1 декември 1943 г., Потсдамската декларация от 26 юли 1945 г., мирния договор с Япония, подписан в Сан Франциско на 8 септември 1951 г. Правни актове, съдържащи разпоредби за прехвърлянето на територията на Курилските острови не подлежи на ратификация, публикуване, приемане и прилагане ”, се казва в законопроекта.

Кремъл разкритикува твърденията на Япония, че се очертава споразумение, което ще реши продължаващ десетилетия спор за група острови, и обвини Токио, че изопачава постигнатите с Москва договорености за излизане от застоя. Повод за тези твърдения са изказвания на Шиндзо Абе от последните седмици, който твърди, че Токио и Москва са пред мирно споразумение. Той полага усилия за постигане на споразумение месеци наред, а на 21 януари пристига в Русия, за да разговаря с руския президент Владимир Путин. Токио поставя като условие за подписването на договор Москва да му върне островите Итуруп, Кунашир, Шикотан и Хабомаи. Москва смята, че като следствие от войната те са станали част от СССР и нейният суверенитет над тях не подлежи на съмнение. През ноември Шиндзо Абе каза, че ако Япония получи част от Южните Курили, там няма да бъдат разположени военни бази на САЩ.По време на преговорите Япония смята да предложи на Русия взаимен отказ от всякакви обезщетения, засягащи Южните Курилски острови.

Засега Москва не показва склонност да отстъпи контрола върху островите. На 9 януари руското външно министерство съобщи, че е извикало японския посланик, за да протестира срещу коментари на Токио, които според ведомството "грубо изопачават същността на договореностите между руските и японските лидери  за ускоряване на преговорния процес".

"Подобни изявления могат да се разглеждат единствено като опит за изкуствено влошаване на атмосферата около проблема за мирния договор и за налагане на собствен сценарий за решаването му", отбеляза министерството и обърна внимание и на японски коментари, че е необходимо да се постигне разбирателство с руснаците, които живеят на островите, за преминаването им под японски контрол.


   

Facebook logo
Бъдете с нас и във