Банкеръ Daily

Свят

Споровете около гръцкото споразумение се пренесоха в Атина

Регионалният лидер на лявата испанска партия "Подемос", която е съюзник на гръцката СИРИЗА, заклейми споразумението между лидерите на еврозоната и Гърция. Според него Европа се е опитала да направи "финансов държавен преврат", който цели да превърне Гърция в протекторат, предаде АФП.

"Целта на действията в Гърция е да бъде извършен финансов държавен преврат и тя да бъде превърната в протекторат", заяви Пабло Еченике, който е бивш евродепутат, а сега регионален народен представител. Според него не може да се говори за "европейска солидарност".

От своя страна пък фракцията "Лява платформа" в гръцката управляваща партия СИРИЗА определи като "унизително" за гръцкия народ и страната постигнатото в Брюксел споразумение с европейските партньори. "Това е нов непосилен меморандум, който връща обратно и разширява периметъра на опека от страна на Тройката кредитори над Гърция и запазва статута на дългова колония на страната в рамките на поставения под германско попечителство Европейски съюз", се казва в съобщението.

"Лявата платформа" призовава народа да не изпада в отчаяние и да продължи да се бори, като казва "не" докрай на меморандумите на кредиторите, на неолиберализма и на икономиите, които в еврозоната вече били институционализирани.

Гръцкият министър на труда Панос Скурлетис пък призна, че правителственото мнозинство в парламента е под въпрос и никой не може да обвини депутатите, които не са съгласни с условията на кредиторите за споразумение. "Ние не се опитваме да направим споразумението да изглежда по-добро и това го казваме ясно, това споразумение ще ни представлява", допълни той.

Министърът поясни, че първо трябва да бъде стабилизирана ситуацията и да бъде обсъдена вероятността за избори и прогнозира, че нови избори в Гърция ще има още тази година.
Скурлетис подчерта, че депутатите, които не са одобрили започването на преговори с кредиторите при гласуването в петък, е трябвало да подадат оставки.

В същото време главната опозиционна партия в Гърция "Нова демокрация" смята да подкрепи мерките на кредиторите и призовава премиера да внесе в парламента възможно най-бързо споразумението, постигнато с тях на срещата на върха в Брюксел, съобщават гръцките медии. Лидерът на консерваторите Евангелос Меймаракис е уверил, че реформите, които ще бъдат одобрени от Еврогрупата, ще бъдат одобрени от неговата партия в гръцкия парламент и извън него.
 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във