Банкеръ Daily

Свят

Според Вучич преговорите с Путин са ключови за Сърбия

Предстоят трудни разговори на Александър Вучич с Владимир Путин в Москва.

Преговорите с президента на Русия Владимир Путин на 25 ноември в Москва ще имат ключово значение за Сърбия. Това е заявил президентът на Сърбия Александър Вучич пред  журналисти.

"Останаха ни още преговорите на 25 ноември с президента на Руската федерация Путин. Ако те завършат успешно, то това ще има ключово значение за нашата страна. Предстои тежка зима за целия регион. Гражданите трябва да са спокойни, природен газ ще има достатъчно, ако успешно преминат преговорите в Москва, защото ние употребяваме много повече газ, отколкото се очакваше. Сега потребяваме по 2.5 млрд. куб. м газа годишно", е заявил Вучич.

И по-рано Вучич заявяваше, че на срещата с Путин се планира да се обсъди и цената на природния газ за Сърбия. По неговите думи, като първо предложение Белград е получил формула, при която цената за синьото гориво за сръбската страна би достигнала 780-790  долара за хиляда кубически метра. Сръбският президент е признал, че страната му няма да може да издържи при такава цена.

На 7 октомври на заседанието на Руско-сръбския междуправителствен комитет вицепремиерът на Русия Юрий Борисов е заявил, че се надява на сключването до края на 2021 година на дългосрочен договор за доставка на природен газ от Русия в Сърбия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във