Банкеръ Daily

Свят

Според Световната банка Мавриций е на 20-то място по лекота на правене на бизнес

На днешния ден през 1598 г. холандски моряци откриват остров Мавриций. В действителност първи тук са пристигнали през 1507 г. португалски мореплаватели. Тъй като никога преди това островът не е бил населен с хора, те не проявяват интерес към острова. През 1598 г. островът става нидерландско владение. Холандците изоставят острова през 1710 г., а пет години по-късно идват французите, които го преименуват на Ил дьо Франс (на френски: Île de France). Франция официално предава Мавриций на Великобритания по силата на Парижкия договор от 30 май 1814 година.

Република Мавриций (на френски: Maurice; на английски: Mauritius) е островна държава в югозападния Индийски океан, на около 900 км източно от най-големия африкански остров Мадагаскар. Освен остров Мавриций, републиката включва островите Св. Брендън, Родригес и Агалета.

Населението на Мавриций е мултиетническо, мултикултурно и многоезично. Страната се радва на силна демокрация, както и на икономическа и политическа свобода. Индексът на човешката свобода на Мавриций е сред най-високите в Африка. Това е най-конкурентноспособната и една от най-развитите икономики в Африка. Страната разчита основно на производството, финансовите услуги, туризма и информационните и комуникационните технологии. Правителството предоставя универсално здравеопазване, безплатно средно образование и безплатен обществен транспорт за ученици, пенсионери и инвалиди.

През 2019 г. Световната банка поставя Мавриций на 20-то място в света по лекота на правене на бизнес. Според Министерството на външните работи на страната, основните препятствия са силната зависимост от малко промишлени сектори, голямото изтичане на мозъци, оскъдността на квалифицирана работна ръка, застаряването на населението и неефективните публични компании.

След като става независима държава от Великобритания през 1968 г., Мавриций се развива от икономика с ниски доходи от селското стопанство към разнообразна икономика със средни доходи, която се основава на туризма, текстилите, захарта и финансовите услуги. Икономическата история на страната е наричана "чудото Мавриций" и "успехът на Африка".

През последните години информационните и комуникационните технологии, морската храна, развиването на собствеността, здравеопазването, възобновяемите източници на енергия и образованието се открояват като важни сектори, привличайки значителни инвестиции както от страната, така и от чужбина.

Мавриций не разполага с използваеми запаси от изкопаеми горива и разчита на петролни продукти, за да задоволява енергийните си нужди. Местните възобновяеми източници на енергия включват горива от биомаса, водна, слънчева и вятърна енергия. Мавриций има една от най-големите изключителни икономически зони в света, а през 2012 г. правителството обявява намерението си да развива морска икономика.

Мавриций се класира високо по отношение на икономическата конкурентоспособност, приятелският инвестиционен климат, доброто управление и свободната икономика. БВП (по паритета на покупателната способност) на глава от населението е над 22 909 щатски долара към 2018 г. - един от най-високите в Африка.

Порт Луи (на френски - Port Louis) е столица и главен административен и икономически град на островната държава. Разположен е на брега на Индийския океан. На герба на града е написано: "Звезда и ключ на Индийския океан".

Основан е през 1736 г. от френските колониалисти като спирка на плаващите от Европа кораби, преминали покрай изключително тежкия за плаване Нос Добра надежда. Наименуван е в чест на крал Луи XV.

Порт Луи е много красив град. Центърът на града все още напомня типично френско селище, от първия период на колонизацията. От самото пристанище започва широк и красив булевард, в края на който се намира изградената през 1738 г. в бароков стил сграда на парламента. Околните улици и сгради напомнят тези, строени през XVIII век. Тук се намират градската катедрала, театър, магазини на реномирани търговски марки.

Порт Луи е главен пристанищен град на страната. Икономическия живот е съсредоточен около пристанището. Оттук преминава почти целия стокообмен на републиката - предимно захар, меласа, плодове и зеленчуци, прясна и консервирана риба, сувенири и т.н.

Сред интересни забележителности са Кралската Ботаническа градина, резерватът Domaine du Chausseur, старата столица на острова Mahebourg с морският музей, равнината Champagne в Chamarel, паркът Casela Bird с 2500 птици от 140 различни видове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във