Банкеръ Daily

Свят

Според проучване непозната кралица е властвала преди Тутанкамон

Канадската египтоложка Валери Анжно твърди, че две сестри на Тутанкамон, а не само една, са се възкачили на египетския трон след смъртта на баща им Ехнатон.. Анализът на египтоложката и изкуствоведка от университета на Квебек в Монреал се основава на семиотиката - наука за знаците, която според нея разкрива, че две дъщери на Ехнатон са взели властта след смъртта му, защото брат им Тутанкамон бил прекалено малък - на четири или пет години, съобщиха АФП и БТА.

Специалистите знаят от почти 50 години, че през 14 в. пр. н. е. жена е властвала в Египет. Според някои това е Нефертити, съпругата на Ехнатон, която се е самопровъзгласила за фараон. Други мислят, че това е голямата му дъщеря Меритатон.  Ехнатон се жени за дъщеря си Меритатон, за да я подготви да царува. Той е подготвял и друга от дъщерите си - Нефернеферуатон Ташерит. Двете са се възкачили заедно на трона под общото име Анкхеперуре, твърди Анжно.

Изследване на някои от съкровищата на Тутанкамон, открити през 1922 г. от британския археолог Хауърд Картър, разкрива, че детето-фараон присвоява голяма част от погребалния материал на тази кралица - Нефернеферуатон Анкхеперуре.

Анжно е анализирала стела, изложена в Египетския музей в Берлин, на която са представени двама души на трона, като единият гали брадичката на другия. "За нея има всякакви хипотези - че Ехнатон е станал хомосексуален, че той е с баща си, или че това са Ехнатон и Нефертити. Дадох си сметка, че този жест - да се гали брадичката, е известен само за принцесите - в 100 процента от случаите", обяснява тя.  Египтоложката изследва няколко скулптури на глави без име, приписвани на Ехнатон, Нефертити или Тутанкамон. 

"Тъй като египетското изкуство работи със системи с пропорции, направих сравнения на тези статуи с известните скулптури на принцеси и нещата съвпаднаха. Успях да докажа, че някои кралски глави в същност са глави на принцеси, станали фараони", обясни Анжно. 

Има множество версии за произхода на Нефертити. Най-често приеманата е, че тя е дъщеря на придворния министър и, след смъртта на Нефертити фараон, Ай и неговата жена. Смята се, че е имала сестра на име Мутноджмет. Друга теория предполага, че Нефертити е дъщеря на цар на Митани. Първото ѝ име е Тадохепа. Първоначално се омъжва за Аменхотеп III. След скорошната смърт на владетеля, става жена на неговият син Аменхотеп IV, по-известен като Ехнатон – фараона-еретик. От брака с него има шест дъщери, една от които е Анхсенпаатон, по-късно наречена Анхесенамон, бъдещата съпруга на своя полубрат Тутанкамон.

Според някои източници след смъртта на Аменхотеп IV, Нефертити приема името Сменхкаре и управлява еднолично като фараон, след което предава властта на деветгодишния Тутанкамон.

Световноизвестният бюст на Нефертити е открит по време на немска археологическа експедиция, състояла се между 1907 – 1914 г. под ръководството на археолога Людвик Борхарт. Скулптурата е открита на 6 декември 1912 г. в развалините на една постройка в местността ел Амарна (където е бил разположен Ахетатон, столица на Ехнатон и Нефертити). Според открита в развалините пластинка от слонова кост сградата е била ателие на главния придворен скулптор Тутмос.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във