Банкеръ Daily

Свят

Според ООН цивилните жертви на войната в Украйна са 14 059 души

Най-малко 14 059 са украинските цивилни жертви на войната в Украйна. Това обяви ръководителят на мисията на ООН за наблюдение на човешките права в Украйна Матилда Богнер, цитирана от "Укринформ".

Към днешна дата имаме потвърдени 14 059 цивилни жертви: 5 767 цивилни са убити и 8 292 ранени от военни действия. Предполага се, че реалният им брой е значително по-голям.

Мисията планира да публикува следващия си доклад на 27 септември. Той ще включва повече данни за въздействието на въоръженото нападение от Руската федерация върху човешките права в Украйна.

Междувременно във вечерното си обръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви, че въоръжените сили на Украйна вече са превзели над 30 населени места в района на Харков. Той призова украинците от освободените територии да дадат информация на представителите на украинските сили за престъпленията на окупаторите на земите им.

Зеленски коментира и няколко новини от петъчния ден. Първата - че Европейският съюз е одобрил предоставянето на 5 млрд. евро макрофинансова помощ за Украйна. Втората - Съветът на ЕС е взел решение за спиране на споразумението за облекчаване на визовия режим, подписано между ЕС и Русия. Решението влиза в сила от понеделник.

Facebook logo
Бъдете с нас и във