Банкеръ Daily

Свят

Според Юнкер трябва да се удовлетвори евентуална британска молба за отлагане на Брексит

Борис Джонсън и Жан-Клод Юнкер ще имат пореден разговор на срещата на върха на ЕС на 17 и 18 октомври

Би било уместно да се удовлетвори молба за отлагане на Брексит, ако британското правителство отправи такава, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Но според него е слабо вероятно те да поискат, съобщава Франс прес.
"Ако британците поискат допълнително време, което вероятно няма да направят, според мен би било исторически нонсенс да им се откаже", казва Юнкер в интервю за австрийския в. "Куриер". "Но аз определено не бих молил на колене за повече време. Това си е работа на британците", отсече шефът на еврокомисията. Все пак тази тежест ще падне от неговите рамене, тъй като мандатът му начело на Комисията изтича в края на октомври.
Според анализаторите планираната за 17 и 18 октомври среща на върха на ЕС ще е може би последният шанс да се избегне излизане на Великобритания от съюза без споразумение на 31 октомври, евентуално с трето отлагане на датата на Брексит.
"В сравнение с британския парламент египетският Сфинкс е като отворена книга", отговаря Юнкер на въпрос за евентуалните планове на премиера Борис Джонсън.
Ако има молба за ново отлагане на Брексит, то тя трябва да бъде одобрена единодушно от останалите 27 членки на Европейския съюз.

Facebook logo
Бъдете с нас и във