Банкеръ Daily

Свят

Споразумението за Брексит е възможно тази седмица, обяви Ирландия

Саймън Ковини

Споразумение за развод по взаимно съгласие с Обединеното кралство може да се постигне още тази седмица. Това заяви днес ирландският вицепремиер след уикенд, изпълнен с интензивни дискусии между британците и ЕС, предаде Франс прес.

"Споразумение е възможно, и то още този месец. Може би дори тази седмица, но още не сме стигнали дотам", уточни Саймън Ковини.

"Що се отнася до Брексит, колкото по-малко говорим за него сега, толкова по-добре", добави той.

"В момента текат доста подробни технически дискусии и според мен трябва да осигурим необходимото за тях време и пространство", настоя Ковини.

Люксембургският външен министър Жан Аселборн също смята, че е възможно да се стигне до споразумение след констатираната промяна в мненията за британската позиция. А първият дипломат на Испания Жозеп Борел заяви, че "се надява" такова споразумение да бъде постигнато.

Главният преговарящ на ЕС за Брексит Мишел Барние заяви вчера пред посланици от страните членки, че остава да се свърши много работа и че преговорите с британския екип ще продължат днес. Той все пак определи като "конструктивни" и "интензивни" дискусиите през уикенда между Лондон и Брюксел.

До днес обаче пробив няма, отбелязва АФП. "Скицираните решения още не са добили официална форма като текст, който да ги направи юридически солидни и приложими. Докато няма текст, няма да има и споразумение", предупреди днес представител на държава членка, цитиран от агенцията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във