Банкеръ Daily

Свят

Споразумението в Шенген постави нова разделителна линия в Европа

На този ден през 1985 г. е подписано Шѐнгенското споразумение - договор между няколко държави в Европа за премахване на граничния контрол на вътрешните граници и за единна визова система.

Това е станало на борда на кораба "Принцеса Мария-Астрид", плаващ по река Мозел, в Шенген, Люксембург (град край границата с Франция и Германия) между пет от тогавашните десет страни членки на Европейската общност: Белгия, Западна Германия, Люксембург, Нидерландия и Франция.

Пълното прилагане на Шенгенското споразумение започва от юли 1995 г. с премахване на контрола по границите между шест от подписалите споразумението страни. С документа се цели да се премахнат граничните контролно-пропусквателни пунктове в Шенгенското пространство и да се съгласува контрола по външните граници.

В Шенгенското споразумение се включват по-късно и други европейски страни, включително и такива, които не членуват в Европейския съюз. Днес в споразумението участват общо 25 държави: Австрия, Белгия, Германия, Гързия, Дания, Естония, Исландия, Испания, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Норвегия, Полша, Португалия, Словакия, Словения, Унгария, Финландия, Франция, Чехия, Швейцария и Швеция, като образуват т.нар. Шенгенско пространство или Шенгенска зона.

Измежду страните членки на Шенгенското пространство три държави - Исландия, Норвегия и Швейцария, не са членове на Европейския съюз. Някои части на страните членки на Шенгенското споразумение са изключени от действието на Споразумението.

При четири от страни течленки на ЕС - България, Кипър, Румъния и Хърватия, споразумението действа частично, т.е. те са го подписали, но не са изпълнили процедурите за пълното му прилагане. Датите за готовност за прилагането му са различни за всяка от тези държави.

Градовете държави - Ватикана и Сан Марино, които не са членове на ЕС, имат граница само с Италия и нямат граничен контрол, т.е. прилагат Шенгенското споразумение, без да членуват в него. Двете държави се готвят за пълно членство в Шенгенското споразумение.

Между Монако - държава, която също не е член на ЕС, и Франция, също няма граничен контрол. По споразумение между тях Монако няма собствена гранична полиция и морската му граница се охранява от френската гранична полиция.

Княжество Андора е малка страна в Югозападна Европа и няма излаз на море, която също не е член на Европейския съюз. Тя се намира между Франция и Испания, и няма граничен контрол, т.е. де факто прилага Шенгенското споразумение, без да членува в него.

Останалите две страни членки на ЕС - Република Ирландия и Обединеното краалство, са решили да останат извън Шенгенската зона, но осъществяват сътрудничество с шенгенските страни в областта на сигурността.

Facebook logo
Бъдете с нас и във