Банкеръ Daily

Свят

Споразумението с талибаните няма да доведе до изтегляне на американците от Афганистан

Ашраф Гани

Споразумението между САЩ и талибаните няма да доведе до изтегляне на американските сили от Афганистан. Това заяви днес Седик Седики, говорителят на афганистанския президент Ашраф Гани, цитиран от ТАСС.

"Споразумението на САЩ с талибаните не означава изтегляне на американските войски (от Афганистан)", каза Седики пред телевизия 1 Ти Ви. По думите му "американците ще останат на афганистанска земя като съюзници".

Според говорителя на афганистанския президент споразумението между САЩ и талибаните за намаляване на насилието в Афганистан "е възможно да бъде окончателно готово следващата седмица". Точната дата на влизането му в сила ще бъде обявена от американската страна, уточни той.

Миналата седмица телевизия Си Ен Ен каза, че очакваното споразумение ще подготви условията за установяване на режим на прекратяване на огъня между силите на оглавяваната от САЩ коалиция и талибаните, което да стане основа за сключване на мирен договор в близко бъдеще.

Съединените щати може да намалят своя военен контингент в Афганистан от 12 000 - 13 000 до 8600 военнослужещи, отбелязва ТАСС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във