Банкеръ Daily

Свят

Споразумението на Сърбия с Евразийския съюз разгневи Брюксел

Президентите на Сърбия и Русия Александър Вучич и Владимир Путин.

Сърбия трябва да излезе от споразумението за свободна търговия с Евразийския съюз, за да влезе в Европейския съюз, обяви говорителят на външнополитическата служба на блока Петер Стано пред Радио "Свободна Европа“.

Споразумението за зона за свободна търговия между Евразийския икономически съюз и Сърбия, сключено през октомври 2019 г., беше ратифицирано от всички участници и влезе в сила на 10 юли 2021 г.

"Преди да се присъедини към ЕС, Сърбия трябва да се оттегли от всички двустранни споразумения за свободна търговия“, каза Стано и допълни, че Сърбия е информирала ЕС за подписването на Споразумението за свободна търговия с Евразийския икономически съюз. 

Стано каза, че тъй като Сърбия е признала европейската интеграция за свой стратегически приоритет, "това означава постепенно приспособяване към външната политика и политиката на сигурност на блока".

"Очакваме Сърбия да се държи в съответствие с това задължение.", допълни той.

Споразумението с Евразийския икономически съюз предизвика безпокойството на някои представители на ЕС, който от години опитва да привлече в орбитата си най-нестабилния регион на Стария континент, като в същото време се въздържа от финализиране на членството в съюза. То подкрепя подхода на сръбския президент Александър Вучич, който обеща да отведе страната със седем милиона души население в ЕС, като в същото време запази силни връзки с близкия си съюзник, руския президент Владимир Путин.

Евразийският икономически съюз бе създаден от  Беларус, Казахстан и Русия през 2014 г. - с единен пазар от 171 милиона души и брутен вътрешен продукт от 3 трилиона  долара. Малко по-късно към общността се присъединиха Киргизстан и Армения, с което Ереван автоматично стопира преговорния процес по споразумението за асоцииране с ЕС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във