Банкеръ Daily

Свят

Споразумението между Атина и Скопие за името на Македония било вредно

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обяви на пресконференция, че споразумението между Атина и Скопие за преименуване на Македония на Северна Македония е вредно за гръцката нация. "Преспанското споразумение е вредно за страната, но то е ратифицирано, което означава, че не можем да го променяме по свое усмотрение", посочи Мицотакис. Премиерът съобщи също, че засега не е планирал среща с премиера на Северна Македония Зоран Заев, но това все някога е щяло да се случи.

Мицотакис изрази готовност за преговори с Турция за намаляване на напрежението в Егейско море. Въпросът за бежанците и овладяване на кризата засяга Европейския съюз,а не само Гърция, подчерта на пресконференция Мицотакис. Той  изрази готовност да води преговори с турския президент Реджеп Ердоган, като първата им среща ще е в рамките на заседание на ООН. Гърция предлага намаляване на напрежението между Атина и Анкара, което е от двустранен интерес.

"Турският президент трябва да разбере,че не е в състояние да пресира Гърция и Европа с бежанците", каза Мицотакис в отговор на журналистически въпрос и допълни,че Анкара е получила до сега помощ от 6 милиарда евро за справяне с бежанската криза.

Новото гръцко правителство настоява за спазване на споразумението между Турция и Европейския съюз, като Атина се ангажира да връща в родината им всички мигранти, които получават отказ за политическо убежище. Еврокомисарят по миграционна политика Димитрис Аврамопулос заяви пълна подкрепа на ЕС по отношение на охрана на гръцката граница, която е и външна европейска граница.

Facebook logo
Бъдете с нас и във