Банкеръ Daily

Свят

Спирането на транзита на газ увеличава вероятността от война с Русия, обявиха от Украйна

Пускането в експлоатация на газопровода "Северен поток - 2" и прекратяването на транзита на природен газ през Украйна увеличават вероятността "от пълномащабна война" между Москва и Киев. Такова мнение е изразил шефът на компанията "Нафтогаз Украйна" Юрий Витренко в интервю за вестник Financial Times.

"Ако няма физически транзит на газ през Украйна, то това увеличава вероятността от пълномащабна война между Русия и Украйна с всички произтичащи от това последствия", е казал Витренко.

Изданието отбелязва, че Киев е обезпокоен от отсъствието на решимост в Европа да поддържа прозападния курс на Украйна. Според Витренко, Русия може да използва "Северен поток - 2" като "геополитическо оръжие".

За пускането на газопровода операторът на проекта трябва да предостави в Управлението на минното дело в немския град Щралзунд сертификати за съответствие на техническите норми. Също така ще трябва да получи регистрация като независим транспортен оператор - Федералното мрежово агентство трябва да публикува проект на решение до 8 януари 2022 година. Това ведомство не може да забрани изпомпването на газ, но ако това започне преди получаването на регистрацията, то на оператора ще бъде наложена глоба. Такава регистрация е нужна, за да има съответствие с нормите на Газовата директива на Европейския съюз.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във