Банкеръ Daily

Свят

Спирането на сертификацията на Nord Stream 2 ще доведе до ръст на цените

Министърът на икономиката на германската федерална провинция Саксония-Анхалт Свен Шулце мисли, че решението на Федералната мрежова агенция на Германия (регулятор) да спре сертификацията на оператора на "Северен поток - 2" ще доведе до повишаване на цените и загуби на различните производители. Това е казал във вторник на пресконференция в Магдебург.

"От моя гледна точка, този процес на сертификация не е само санкциониран от  Федералната мрежова агенция, но е и необходим, дотолкова доколкото това ще отнеме няколко месеца и после ще се възобнови отново, и тогава процедурата ще бъде завършена. Европейската комисия има още един период - до четири месеца, за да направи и своята оценка", отбелязва Шулце. "Това означава, че в случай на съмнения ще ни се наложи да чакаме по-дълъг период от време, докато "Северен поток-2" и операторът не преминат през този процес на сертификация", добавя той.

"Но ние в Европа имаме голям проблем, тъй като много газохранилища са относително празни. Паралелно с това ние имаме голямо газово находище в Гронинген в Нидерландия, което едва ли ще може да се използва повече, така че не ни достига газ",  подчертава Шулце. Той добавя, че в момента газохранилищата в Русия са запълнени и сега в Германия и в Европа ще постъпва повече природен газ, с който Германия е необходимо да  запълни собствените си газохранилища.

"Сега ние видяхме, че цената само на газа отново нарасна примерно с 10%, и това означава, че за нас в Саксония-Анхалт, например, много производители, разбира се, автоматично ще повишат цените в този момент", е отбелязал Шулце. В тази връзка той предупреждава, че в "условията на неопределеност следва да се приспособяваме към този факт, че производството на определени продукти ще бъде или ограничено, или те ще бъдат произвеждани по много високи цени".

По-рано във вторник Федералната мрежова агенция съобщи, че сертификацията на оператора на "Северен поток - 2 "спира, докато Nord Stream 2 AG, който е със щаб квартира в швейцарския град Цуг, не прехвърли основния капитал на компанията, която е ангажирана с тръбопровода, в собственност на немска дъщерна фирма, са отбелязали от регулатора.

Строителството на "Северен поток - 2" напълно беше завършено на 10 септември

тази година. За пускането на газопровода трябва да се получи регистрация като независим транспортен оператор. Федералната мрежова агенция трябва да публикува проект на решение до 8 януари 2022 година. Ведомството не може да забрани изпомпването на природен газ, но ако то започне преди получаването на регистрация, то на оператора ще бъде наложена глоба. Такава регистрация е нужна, за да съответства проектът на нормите на Газовата директива на Европейския съюз.

Facebook logo
Бъдете с нас и във