Банкеръ Daily

Свят

Спирането на проекта "Северен поток - 2" е заплашено от съдебни производства

Проектът "Северен поток - 2" е почти завършен, решението за строителството му е взето преди много години, а всички разрешения за реализацията му са били издадени  в съответствие с принципите на правовата държава. Това е  заявила федералният министър на околната среда, опазването на природата и ядрената безопасност на Германия Свеня Шулцив интервю пред Redaktionsnetzwerk Deutschland.

"Решението за строителството на тръбопровода е било взето преди много години. Той е  почти завершен и е получил разрешения за изпълнението му в съответствие с принципите на правовата държава", напомня министър Шулце. "Ако ние сега спрем проекта, то бихме причинили  вреда, поставяйки под съмнение надежността на взетите на основата на принципите на правовата държава решения, и, вероятно, бихме се сблъскали със съдебни производства", отбелязва още тя.

Министър Шулце набляга и на това, че след отказа от ТЕЦ и атомната енергетика Германия ще се  нуждае от природен газ в преходния период, докато  напълно успее да обезпечи снабдяването с електроенергия от възобновяеми източници. "Германия почти няма собствени запаси от природен газ, така че ние сме зависими от импорта", пояснява тя.

Дискусиите за понататъшната реализация на "Северен поток - 2" се разгорещиха в Германия с нова сила след инцидента с Алексей Навални и на фона на санкците на САЩ срещу проекта.

В проекта "Севере поток - 2" е предвидено строителството на две тръби на газопровода с общ капацитет от 55 млрд. куб. метра годишно от крайбрежиено на Русия през Балтийско море до Германия. Към момента са положени над 2.3 хил. км тръби (от примерно 2460 км, тоест 94% от общата дължина на газопровода).

Facebook logo
Бъдете с нас и във