Банкеръ Daily

Свят

Спешна среща на ЕС на 31 август заради миграцията от Афганистан

Всички американски и съюзнически войски трябва да напуснат летището следващата седмица.

Министрите на вътрешните работи на страните -членки на Европейския съюз се събират на извънредна среща на 31 август по темата за миграцията от  Афганистан, съобщи европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон.

"Заседанието на Съвета по вътрешни работи на ЕС ще се проведе на 31 август. Ще представя актуална информация за ситуацията в Афганистан. Европейската комисия координира действията, така че тези[афганистански граждани, които са под заплаха, да бъдат бързо и безопасно преселени ", се казва в изявлението, разпространено от Йохансон.

Съединените щати и съюзниците им призоваха хората да се отдалечат от летището в Кабул в четвъртък (26 август) заради заплаха от терористична атака на “Ислямска държава“. Това се случва докато западните сили бързат да евакуират възможно най-много афганистанци, защото крайният срок  – 31 август, наближава.

Натискът за завършване на евакуацията на хиляди чужденци и афганистанци, които помогнаха на западните страни по време на 20-годишната война срещу талибаните, се засили. Всички американски и съюзнически войски трябва да напуснат летището следващата седмица.

За 11-те дни, откакто талибаните нахлуха в Кабул, Съединените щати и техните съюзници проведоха една от най-големите евакуации на хора по въздух в историята, като изведоха повече от 88 000 души, включително 19 000 през последните 24 часа. Американските военни казват, че самолетите излитат на всеки 39 минути.

Facebook logo
Бъдете с нас и във