Банкеръ Daily

Свят

Специален фонд ще спасява европейците от безработица

Фондът ще може да бъде използван, когато от дадена компания бъдат освободени 200 или повече работници.

Европейският парламент прие през април регламента за начина на функциониране на Фонда за приспособяване към глобализацията за 2021-2027 г. В преговорите със Съвета депутатите договориха промени, които трябва да направят фонда по-полезен за повече хора, които имат нужда от подкрепа. 

Фондът ще може да бъде използван, когато от дадена компания бъдат освободени 200 или повече работници (до момента прагът беше 500 освободени работници). Хората ще могат да кандидатстват за еднократна инвестиция от 22 000 евро за стартиране на бизнес, а тези,  които участват в курс за обучение или си търсят работа, ще могат да разчитат на помощ за гледане на деца. 

„Фондът ще има ключова роля за подпомагане на освободени работници в тези трудни времена. Сега той е по-подготвен да ни помогне да се изправим пред бъдещите предизвикателства и той ще покрива всякакви видове уволнения в резултат на преструктуриране“, заяви докладчикът на Парламента Вилия Блинкевичиюте (С&Д, Литва).

Създаден през 2006 г., Европейският фонд за приспособяване към глобализацията се използва при възникнала нужда за съфинансиране на проекти, които помагат на освободени служители да си намерят нова работа или да започнат свой бизнес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във