Банкеръ Daily

Свят

Спечелилата опозиция в Черна гора няма да изтегля страната от НАТО

Черна гора няма да променя външнополитическия си курс, включително и по въпроса за членството в НАТО, след победата на опозицията на парламентарните избори на 30 август, заяви днес пред в. "Победа" лидерът на опозиционната коалиция "Черно на бяло" Дритан Абазович, предаде ТАСС.

На въпрос дали Черна гора ще запази позицията си по въпроса за членството в НАТО, Абазович е посочил, че "няма да има промяна на външнополитическия курс".

"Това са наши международни задължения. Не можем да градим сериозна държава и да се държим несериозно в международната политика", е изтъкнал той.

По-рано Милан Кнежевич, лидер на опозиционния "Демократичен фронт", станал основа на най-голямата опозиционна коалиция "За бъдещето на Черна гора", класирала се на второ място в изборите, посочи пред ТАСС, че черногорската опозиционна коалиция, която заяви намерение съвместно да сформира ново правителство, няма да повдига въпрос за излизане на страната от НАТО. 

Според него коалицията е доста разнородна от гледна точка на отношението си към НАТО, а освен това новото правителство няма да има време да се занимава с външнополитическите приоритети в условията на пандемия и икономическа криза.

Черна гора официално стана 29-ата членка на НАТО на 5 юни 2017 г.

Лидерите на три опозиционни коалиции, които спечелиха мнозинство на парламентарните избори в Черна гора, са се договорили вчера да работят за формиране на експертно правителство, съобщи белградският вестник "Данас".

На срещата на лидерите на коалициите "За бъдещето на Черна гора", "Мирът е нашата нация" и "Черно на бяло" Здравко Кривокапич, Алекса Бечич и Дритан Абазович са били договорени няколко принципа, върху които ще функционира следващото управление. Според тези принципи новата демократична власт в Черна гора ще изпълнява отговорно всички международно поети задължения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във