Банкеръ Daily

Пиер Московиси:

Спасяването на Гърция е една от големите победи на досегашната Еврокомисия

Пиер Московиси

Европейският комисар по икономическите и валутните въпроси Пиер Московиси заяви днес, че спасяването на гръцката икономика е една от големите победи на досегашната Европейска комисия и на Франция, предаде Франс прес. Той изтъкна, че без тяхната подкрепа средиземноморската страна е щяла да бъде изхвърлена от еврозоната.

"В политически план това е една от големите победи на комисията (на Жан-Клод Юнкер) и на Франция", изтъкна еврокомисарят на последното си изслушване пред комисията по финанси в Националното събрание преди приключването на петгодишния му мандат в края на тази седмица.

"На всички етапи, понякога във враждебна среда, Гърция можеше да разчита на подкрепата на Франция и на комисията", увери Московиси, имайки предвид съпротивата на Германия и други северни държави срещу оставането на Атина в еврозоната след финансовата криза в страната, започнала през 2010 година.

"Ако друг комисар, а не аз, или ако друга комисия се бяха заели със случая, Гърция щеше да излезе от еврозоната. Щеше да бъде изхвърлена", отбеляза Пиер Московиси в отговор на твърдението на депутати от "Непокорна Франция", че Брюксел е "поставил гърците на колене".

Еврокомисарят подчерта, че е горд от пътя, изминат от Гърция след най-трудните моменти на икономическата криза, и изрази увереност за нейното бъдеще.

Гърция официално излезе от третия, последен план за международна помощ през август 2018 година, освобождавайки се от настойничеството на кредиторите си и започвайки отново да се финансира сама на пазарите.

Страната очаква да постигне икономически растеж от 2,8 на сто през 2020 година, спазвайки финансовите условия, поставени от кредиторите й.

Facebook logo
Бъдете с нас и във